Epic Games vs Apple - A început unul dintre cele mai interesante procese din tehnologie. Care este miza

Tehnologie

Publicat 2021-05-04 07:49:06

​În Oakland (California) a început procesul intentat celor de la Apple de către Epic Games, dezvoltatorul jocului Fortnite. În prima zi a vorbit mai ales șeful Epic Games care a explicat ce face aplicația și care este scopul întregului proces. Dacă Epic Games va câștiga, va exista un precedent pentru modul în care vor fi stabilite regulile pentru dezvoltatori pe marile platforme de aplicații.

Totul a început în august anul trecut, când Epic Games a fost eliminată din App Store, după ce a încălcat regulile stabilite de Apple.

Dezvoltatorii trebuie să dea un comision de 30% magazinului de aplicații App Store de fiecare dată când cineva instalează jocul sau face tranzacții în el, însă Epic Games a creat în vara lui 2020 un mod de plată alternativ prin care userii pot face economie de bani și pot ocoli sistemele obligatorii instalate de Apple. Practic, userii plăteau direct către Epic Games, iar Apple nu mai încasează comisionul.

Epic Games a intentat proces celor de la Apple și desfășurarea este urmărită cu interes de toată lumea, fiindcă se repune în discuție modul în care funcționează platformele dominante care controlează o imensă piață a creatorilor de aplicații, piață estimată la 100 miliarde dolari/an.

Epic Games acuză Apple că a construit un ecosistem gândit astfel încât să restrângă distribuția aplicațiilor și un sistem care exclude rivalii, afectează concurența și oferă mai puține alegeri consumatorilor.

Apple a numit App Store un ”miracol economic” și spune că dezvoltatorii au avut enorm de câștigat. Apple spune că este normal să dețină controlul asupra tuturor aspectelor, acest lucru garantând că totul este complet sigur și experiența userilor va fi la superlativ. Apple spune că Epic Games a deschis acest proces fiindcă scădea interesul user-ilor pentru jocul Fortnite și compania a găsit prin acest proces un mod pentru a trezi din nou interesul.

Epic Games este evaluată la 29 miliarde dolari și spune că are 350 de milioane de jucători înscriși în Fortnite. Tim Sweeney , CEO al Epic Games, a spus în prima zi a procesului că a dat în judecată cea mai valoroasă companie a lumii nu pentru a ajuta vânzările Fortnite, ci pentru a apăra interesele dezvoltatorilor care sunt dezavantajați de comisionul cerut de Apple.

El mai spune că dezvoltatorii ar trebui să aibă mai multe drepturi pe App Store, fiindcă sunt cazuri în care Apple obține venituri mai mari decât creatorii unei aplicații. Aici trebuie spus că fără App Store, despre multe aplicații ar fi aflat extrem de puținu oameni.

Sweeney a spus că Fortnire ”este un fenomen ce trece dincolo de gaming”, adăugând că vrea să construiască prin acest joc ”ceva asemănător cu metaversurile din science fiction”.

Întrebat ce vrea să spună prin ”metavers”, șeful Epic Games a spus că este vorba despre o lume virtuală pentru socializare și distracție.

Unul dintre avocații Epic a susținut că Apple atrage dezvoltatorii în ecosistemul său, ”o grădină înconjurată de ziduri” și apoi ”închide poarta și trage zăvorul”.

Surse: Le Monde, New York Times

Sursa
Tehnologie
Generația care va schimba lumea de mâine are nevoie s...

În tehnologie, când dezvolți un produs nou, porneșt...

Tehnologie
Nava spaţială a Chinei a coborât cu succes pe Marte,...

China a aterizat cu succes o navă spaţială pe Marte ...

Tehnologie
Tesla a deschis site-ul oficial al companiei în limba ...

Momentan doar Model 3 va fi disponibil în România....

Tehnologie
Un român are 200.000 de dolari pe mână și caută st...

​Un român are la dispoziție 200.000 de dolari de la...

Tehnologie

Rabla pentru electrocasnice 2021 începe oficial vineri. Care este val...

Programul Rabla pentru electrocasnice demarează oficial vineri, 14 mai, voucherele incluse fiind î...

Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că n-a lăsat o aplicație să rul...
Autoritatea pentru concurență din Italia a anunțat că a amendat Google cu peste 100 de milioane de euro pe...
Un site prin care se vând haine second hand valorează 3,5 miliarde de euro, cel puțin...
O platformă online fondată de doi antreprenori din Lituania, care ajută lumea să vândă și să cumpere h...
Criza procesoarelor - Cum s-a ajuns aici și de ce nu se pot produce rapid mai multe...
​Peste 150 de industrii sunt afectate de criza microprocesoarelor care părea la început de an să poată f...
Tehnologie
Video „Capsula timpului” se întoarce pe Pământ. ...

Sonda Osiris-Rex, care a colectat mostre de rocă și p...

Tehnologie
Whatsapp: Toți cei care refuză noile condiții de uti...

Vești bune pentru utilizatorii Whatsapp. Deși în urm...

Tehnologie
Ministerul Finanțelor lansează bomba digitală: Peste...

Peste un milion de firme și mai mult de 600.000 de PFA...

Tehnologie
Un singur click, mii de pericole. „Calul Troian” di...

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, Yugo Neumorni...

Tehnologie: Ne ascultă Google telefonul? Teoria conspiraţiei, comentată de Dan Oros, de la Google & YouTube România

Invitat în emisiunea „Ochii pe mine!”, Dan Oros, Head of Marketing Google & YouTube România, a infirmat teoriile conspiraţiei c...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.