Ministrul Mediului spune că muncitorii care au scos puii de urs din bârlog exploatau legal doborâturi

Mediu

Publicat 2021-02-22 22:57:00

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni seara, la Digi 24, că muncitorii care au scos puii de urs din bârlog exploatau legal doborâturi, în zona Gheorgheni, afectată anul trecut de o furtună deosebit de puternică, potrivit Agerpres.

"Din câte se pare, era o activitate de exploatare legală, într-o zonă cu doborâturi. Anul trecut, în zona Gheorgheniului, în zona Ciucului, au fost foarte multe doborâturi, după o furtună extrem de puternică, erau sute de mii de metri cubi de brad, de păduri, care au fost distruse, practic, de acea furtună, pagubă foarte mare pentru proprietarii de păduri. Înţeleg că, în momentul de faţă, se află în zona respectivă mai multe exploatări în desfăşurare, pentru că terenul trebuie eliberat şi trebuie pregătit pentru replantare. Din primele informaţiile pe care le deţinem, activitatea a fost legală, de eliberare a terenurilor respective de masa lemnoasă doborâtă şi pregătirea terenului pentru replantare", a afirmat Tanczos Barna, la Digi 24.

Ministrul Mediului a spus că organele de anchetă şi Garda de Mediu au acţionat foarte repede, după primirea informaţiilor, dar puii nu au mai fost găsiţi şi nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei, existând mai multe variante care sunt luate în calcul.

"Nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei. Poate exista şi varianta ca ursoaica să se fi întors şi să-şi fi luat puii, este teoretic posibil, sau au fost îngropaţi, nu se ştie, efectiv, organele de anchetă nu ştiu dacă au reuşit să stabilească modul în care s-a terminat acel incident. Aşteptăm şi noi informaţii de la procurori, de la poliţişti care au făcut cercetarea penală", a menţionat el.

În legătură cu ipoteza potrivit căreia ar putea fi vorba de trafic de carne de urs sau de urşi vii, ministrul Mediului a făcut apel la calm şi a subliniat că dacă există astfel de informaţii, cazul trebuie preluat de DIICOT.

"Eu aş vrea să rog pe toată lumea, şi pe cei care depun o activitate extrem de importantă în cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi cetăţenii, să nu ne lansăm în ipoteze care nu au susţinere şi care sunt greu de dovedit. Cu siguranţă, în cazul în care există informaţii cu privire la o asemenea ipoteză de trafic de carne de urs sau trafic de ursuleţi sau urşi vii, cazurile trebuie preluate de DIICOT. Pentru că aceste acţiuni nu se mai fac de o singură persoană, ele devin de competenţa DIICOT-ului şi cercetările se fac de către specialişti, nu de către un ministru, nu de către un activist, nu de către un cetăţean, nu de către cineva care încearcă să ajute, dar nu are nici posibilitatea, nici pregătirea, nici informaţiile ca să facă acest lucru. Cu siguranţă, în cadrul acestei cercetări penale, vor fi analizate toate ipotezele, cu siguranţă că în cazul în care există şi cea mai mică suspiciune rezonabilă cu privire la o chestiune mai amplă, mai complexă, organizată, cu siguranţă organele de anchetă îşi vor face datoria şi vor acţiona ca atare. (...) Fac apel la calm şi să aşteptăm rezultatele anchetei, pentru că sunt convins de faptul că nicio informaţie nu o să fie ascunsă de organele de anchetă penală, sunt convins că îşi vor face treaba aşa cum trebuie, în mod profesionist şi nu m-aş angaja nici eu şi nu ar trebui să se angajeze nici altcineva în pseudocercetări penale, pentru că nu suntem specialişti şi nu avem toate informaţiile la îndemână", a subliniat ministrul Mediului.

El a reiterat că fapta muncitorilor este inadmisibilă, că ei vor suporta rigorile legii şi a ţinut să precizeze că aceştia păreau foarte relaxaţi, semn că ursoaica fusese îndepărtată de acolo cu mult timp înainte ca ei să aibă curajul să intre în acel bârlog în care au fost găsiţi ursuleţii.

Sursa
Mediu
​​VIDEO Zeci de cutii de medicamente expirate, arun...

Polițiștii au deschis dosar penal după ce zeci de cu...

Mediu
Digi24: O nouă teorie privind dispariția dinozaurilor...

Oamenii de știintă spun că trei sferturi din formele...

Mediu
Cum s-a văzut din spațiu erupția vulcanului Etna FOT...

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat vineri ...

Mediu
VIDEO. „Creaturi stranii”, descoperite de oamenii d...

Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au d...

Mediu

Povestea „Bestiei din Est”. Cum s-au inversat cele două vortexuri...

Încălzirea climei a adus perturbări în transportul obișnuit al curenților de aer. Acum, aceste...

FOTO O lebădă prinsă în gheață pe râul Suceava a fost salvată de un trecător...
O lebădă care a rămas blocată în gheață pe râul Suceava a fost observată de un tânăr care trecea pr...
În București se vor purta măști și după pandemie. Autoritățile sunt complice la po...
​​Întârzie nepermis soluțiile pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave probleme cu care se confrun...
Ministerul Mediului anunță un nou sistem de urmărire a lemnului tăiat. Cum funcționea...
Ministerul Mediului anunță că, începând de duminică, va intra în funcțiune noul sistem informațional ...
Mediu
ANM: Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăr...

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunț...

Mediu
Planul lui Biden împotriva schimbărilor climatice...

Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, pre...

Mediu
Activitatea umană este principala cauză a încălziri...

Activitatea umană este principala cauză a fenomenului...

Mediu
Cercetătorii au descoperit „veriga lipsă” care po...

Mecanismele precise care au dus la apariția epocilor g...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.