O carte pe zi: „Regele Zibeline în jurul lumii”, de Jean-Christophe Rufin

Media

Publicat 2021-05-04 05:51:00

Semnalăm astăzi o carte a unuia dintre cei mai premiaţi scriitori francezi contemporani. Jean-Christophe Rufin s-a născut în 1952, a urmat o carieră medicală de succes, a fost şef de clinică, a lucrat în mai multe spitale, a fost administrator al Crucii Roşii franceze, apoi preşedinte al Acţiunii contra foametei şi unul dintre cei mai fervenţi organizatori ai unor misiuni umanitare. A mai fost ambasador în Senegal şi Gambia, iar din 2006 a părăsit toate funcţiile oficiale pentru a se consacra scrisului.

În 2008 a fost ales cel mai tânăr membru al Academiei franceze.

Pentru opera sa literară a primit numeroase premii celebre, între care Goncourt şi Interallié. A publicat foarte multe romane şi eseuri.

Eroul romanului de faţă este Maurice Auguste Benjowski, socotit ultă vreme cel mai faimos aventurier la secolului al XVIII_lea, ale cărui Memorii, publicate în limba franceză, s-au bucurat de un enorm succes. Pentru unii a fost un aventurier, pentru alţii un escroc. Cu timpul, povestea sa (chiar a ajuns rege al Madagascarului) a fost dată uitării, dar viaţa şi aventurile sale au inspirat numeroase romane, piese de teatru şi filme. Cu toate acestea, personalitatea sa a rămas enigmatică, fapt care l-a inspirat pe Rufin.

Scriu editorii: „Un tânăr nobil european, contemporan cu Voltaire şi Casanova, ajunge în Siberia şi apoi în China, Franţa şi SUA, dar şi în alte locuri din jurul lumii, devenind în cele din urmă regale Madagascarului. Sub pana lui Jean-Christophe Rufin, această istorie reală capătă amploarea şi şarmul unei poveşti orientale, dintre acelea atât de faimoase şi citite în secolul al XVIII-lea. Iar la toate acestea se adaugă o foarte frumoasă poveste de dragoste ce la fiecare pas pare sortită eşecului şi un periplu prin societatea şi moravurile epocii”.

„M-a pasionat imediat destinul acestui aventurier, explorator exilat în inima Siberiei înainte să colinde toate oceanele lumii şi să devină regele Madagascarului. De douăzeci de ani vreau să-i spun povestea într-o carte. Benjowski însuşi şi-a scris Memoriile în 1791. Prin urmare, am fost nevoit să găsesc un artificiu romanesc pentru a evita să vin cu altă naraţiune istorică. Şi cel care mi l-a oferit a fost Benjamin Franklin.” (Jean-Christophe Rufin, L’Express).

„Un roman istoric cinematografic, deopotrivă o relatare a unei călătorii uluitoare şi o poveste de dragoste palpitantă”. (RTL).

Jean-Christophe Rufin – Regele Zibeline în jurul lumii. Tarucere din limba franceză de Cristian Fulaş. Editura Polirom. 342 pag.

Sursa
Media
Fără “Românii au talent”, PRO TV a luat bătaie ...

Luni seara a fost prima zi de luni fără "Românii au ...

Media
Cine îi ia locul Ginei Pistol la Asia Express. Când v...

Vești bune pentru fanii emisiunii Asia Express. S-a af...

Media
Lidia Buble nu a fost invitată la nunta lui Dani Oțil...

Ce a făcut Lidia Buble, în timpul evenimentului la ca...

Media
Martin Bashir este anchetat pentru interviul cu Prințe...

Jurnalistul BBC Martin Bashir, cel care a făcut celebr...

Media

Controversă cu bitcoin. Mircea Badea: Cum e posibil ca Elon Musk să ...

Realizatorul TV Mircea Badea a comentat anunțul lui Elon Musk vizavi de faptul că Tesla nu va mai ...

Încep live-urile Românii au Talent. Primii 12 semifinaliști se pregătesc de spectacol...
Vești bune pentru fanii emisiunii ”Românii au talent” de la Pro Tv. De vineri seară încep live-urile, ...
Breaking news! Luis Lazarus, infectat cu COVID. În ce stare se află vedeta TV...
Vedeta TV, Luis Lazarus, un apropiat al lui Şoşoacă, a fost confirmat cu COVID-19. Cunoscut ca un militant ...
Decizii noi, la vremuri noi! E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, d...
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a vorbit...
Media
Alexandru Arșinel s-a vindecat de coronavirus: Se pare...

Îndrăgitul actor Alexandru Arșinel a fost externat d...

Media
Noua opţiune Instagram: Secţiune specială pentru pro...

Utilizatorii Instagram vor putea acum să îşi specifi...

Media
EXCLUSIV  Cristian Ghinea spune totul despre PNRR, în...

Miercuri, ora 13.00 o ediție cu “cărțile pe față...

Media
Ministerul Culturii anunţă primele 4 evenimente-pilot...

Guvernul a aprobat luni Hotărârea privind prelungirea...

Media: Ziua Libertăţii Presei. De ce influencerii nu sunt jurnalişti

În zilele noastre, presă poţi să faci şi tu. Trebuie să fii în locul potrivit, la momentul potrivit. Ai mereu la tine un smartphone ...

Media: George Rotariu, CEO & co-fondator Bitcoin România: „Nu le recomand oamenilor să investească mai mult decât îşi permit să piardă”

Geo Rotariu, CEO & co-fondator Bitcoin România – invitat în emisiunea „Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – este omul cu Bitcoinu...

Media: „Ochii pe mine!”. Facebook, AUR şi Zuckerberg. Vlad Fiscutean: „Este posibil să fie chiar prima mişcare politică lansată aşa” / Aluziva, creator de conţinut: „Pe mine nu mă apucă depresiile de la social media”

Vlad Viscutean, expert social media şi cu Alina Greavu, alis Aluziva, creator de conţinut – invitaţi joi seara (n.r. – 4 februarie 20...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.