Medicii din prima linie COVID vor fi evaluaţi psihologic pentru a vedea nivelul de stres şi oboseală. Mulţi sunt epuizaţi

Timiș

Publicat 2021-02-10 08:55:13

Proiect în premieră naţională la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara. Cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice şi a stresului profesional.

În 28 februarie 2020, medicii, asistentele medicale, infirmierele şi brancardierii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg corpul medical dar şi cel auxiliar au lucrat zi şi noapte, la intensitate maximă pentru a reuşi să facă faţă afluxului mare de pacienţi.

În toată acestă perioadă, puţini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activităţi continue, susţinute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât şi emoţională.

Apariţia unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unităţii sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.

“Suntem obosiţi. Mulţi dintre colegii mei sunt epuziaţi. Şi cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puţin un moment în care a spus, nu mai pot! Şi pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reuşim să câştigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieţii şi sănătăţii fizice şi mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci şi mentală şi emoţională. O epuizare cronică. Aşa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriş, care este atât psiholog clinician cât şi psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noştri şi evident, să găsim apoi soluţii concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara.

Cristian Oancea, managerul spitalului de la Pădurea Verde

Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile şi se va desfăşura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eşantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În acelaşi timp, participanţii la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unităţii sanitare pentru a identifica situaţiile particulare pe fiecare secţie şi compartiment şi găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării psihoemotionale a personalului medical.

“Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizaţi sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieţii lor deoarece burnout-ul este o afecţiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică şi emoţională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă şi viaţa personală”, a declarat Daniela Biriş, psiholog clinician-psihoterapeut.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara lucrează peste 400 de persoane.

Sursa
Timiș
Război între contrabandiştii de ţigări din zona Ba...

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa final...

Timiș
Prima zi după carantină în Timişoara. Oamenii redes...

Începând din 1 aprilie, carantina a fost ridicată î...

Timiș
Timişoara iese din carantină, deşi experţii INSP au...

Dde joi, 1 aprilie, începând cu ora 00:00, se ridică...

Timiș
VIDEO Un nou protest în faţa casei lui Dominic Fri...

Un nou protest împotriva carantinei a fost organizat l...

Timiș

Consiliera USR implicată în operaţiunea „flămânzi sub acoperire...

Biroul Judeţean al USR Timiş a decis, joi seara, suspendarea din partid, pentru o perioadă de un ...

Primul oraş din România în care vaccinarea anti-COVID se poate face în cabinetele medi...
Timişoara este primul oraş din România în care vaccinarea anti-COVID se va putea face în cabinetele medic...
Nicolae Robu nu crede în cifrele oficiale despre infectările cu COVID-19: Opriţi carant...
Nicolae Robu, fostul primar liberal al Timişoarei, a demarat o cercetare pe cont propriu, pentru a vedea care...
Carantina de la Timişoara nu a dat rezultate. Rata de infectare şi numărul persoanelor ...
Autorităţile se gândesc să prelungească măsura de carantină în Timişoara şi în localităţile periu...
Timiș
Cum a ajuns Sanda Greblă, fostă şefă de cabinet a l...

Una dintre cele mai apropiate colaboratoare a fostului ...

Timiș
Fetiţă de 13 ani din Timişoara, abuzată sexuală de...

Fata în vârstă de 13 ani a povestit coşmarul prin c...

Timiș
O fetiţă de 13 ani din Timişoara a trecut prin chinu...

O fată de 13 ani, din Timişoara, care a fost abuzată...

Timiș
Dudeştii Vechi intră în carantină pentru 14 zile. D...

INSP a transmis, astăzi, avizele pentru carantinarea...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.