Grecia: Anchetă de amploare după un scandal de violuri în serie asupra unor minori

Externe

Publicat 2021-02-22 15:53:00

O amplă anchetă judiciară asupra unei serii de denunţuri pentru agresiuni şi hărţuire sexuală, care pune guvernul sub presiune, a fost declanşată în Grecia după arestarea fostului director artistic al Teatrului naţional grec, Dimitris Lignadis, urmărit pentru violuri în serie asupra unor minori, relatează AFP.

Sindicatul actorilor greci (SEI) a anunţat că a primit în ultimele săptămâni sute de denunţuri vizându-l pe Dimitris Lignadis, un regizor şi actor renumit, precum şi alte personalităţi ale teatrului.

Luni, Spyros Bibilas, preşedintele SEI, a depus la parchetul din Atena elemente ale acestui dosar în urma deschiderii unei anchete judiciare asupra acestor alegaţii, potrivit unei surse judiciare.

Parchetul din capitala Greciei a dispus luni şi o anchetă asupra articolelor publicate în media care evocă violenţe sexuale asupra unor migranţi minori neînsoţiţi, care ar fi urmat cursuri de teatru cu Dimitris Lignadis.

De la jumătatea lunii ianuarie, denunţurile privind agresiuni sexuale în mediile sportului şi culturii s-au înmulţit în Grecia în cadrul unui #MeToo tardiv, început de atleta Sofia Bekatorou, dublă campioană olimpică la iahting.

Ea a declarat că atunci când avea 21 de ani a fost victima "hărţuirii şi violenţelor sexuale" din partea unui membru al federaţiei de iahting în camera sa de hotel.

Mărturia sa a încurajat alte atlete feminine, precum şi studente, jurnaliste şi actriţe să rupă tăcerea asupra agresiunilor sexuale la trei ani după apariţia mişcării #MeToo în SUA.

În ultimele săptămâni au început să apară dezvăluiri şi despre hărţuiri sexuale asupra minorilor, un tabu în Grecia.

Duminică, un profesor din învăţământul secundar în vârstă de 62 de ani a fost suspendat din funcţie după ce părinţii unui copil au depus plângere că atunci când acesta avea opt ani a fost abuzat sexual, potrivit unei surse judiciare.

Urmărirea penală declanşată sâmbătă pentru violuri în serie asupra unor minori împotriva lui Dimitris Lignadis, de 56 de ani, a intervenit în urma unor plângeri depuse de două presupuse victime care au evocat violenţe sexuale, printre care şi violuri, în 2010 şi respectiv 2015, într-o perioadă în care erau minore.

Dimitris Lignadis, care respinge acuzaţiile, a fost constrâns pe 6 februarie să demisioneze din funcţia de director al prestigiosului teatru naţional, citând un "climat toxic de zvonuri, insinuări şi scurgeri de informaţii".

În arest preventiv de sâmbătă seară, Dimitris Lignadis urmează să fie prezentat miercuri unui judecător de instrucţie.

Arestarea lui Dimitris Lignadis a provocat rumoare în guvernul conservator aflat în funcţie din iulie 2019.

Ministrul culturii, Lina Mendoni, care l-a numit pe Dimitris Lignadis în fruntea Teatrului naţional în august 2019, se află de săptămâna trecută în vizorul opoziţiei şi a media, care îi cer să demisioneze.

Principalul partid de opoziţie de stânga SYRIZA a acuzat sâmbătă guvernul că încearcă "să camufleze" scandalul.

"Grecia este un stat de drept (...) care dispune de instrumente pentru a face dreptate" şi "a proteja victimele", a declarat luni în faţa presei Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a guvernului, subliniind că executivul o susţine pe Lina Mendoni.

Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că vor fi luate "iniţiative" de a pregăti "coduri de deontologie" pentru a lupta împotriva agresiunilor sexuale.

În cursul unei conferinţe de presă de vineri, Lina Mendoni a declarat că nu ştia nimic despre acuzaţiile care îl vizau pe Dimitris Lignadis. "Nimeni nu mi-a spus nimic (...), nu am ascuns nimic", a declarat ea.

"Am făcut presiune asupra lui Lignadis la momentul în care zvonurile au apărut (...), dar el le-a dezminţit tot timpul", a mai spus ea, făcând apel la justiţie să ancheteze acest scandal.

Prima pagină a cotidianelor din Grecia era consacrată luni acestui #Me Too grecesc. "După Lignadis, posibilă urmărire penală în cazul unui al doilea actor", a titrat Ta Nea, favorabil guvernului, în timp ce Jurnalul redactorilor (stânga) a ieşit cu titlul: "Momentul răspunderii pentru guvern şi justiţie"

Sursa
Externe
China a lansat un pașaport digital de vaccinare anti-C...

China a lansat pentru cetăţenii săi un paşaport dig...

Externe
Care este stadiul celei mai ample campanii de vaccinare...

​Peste 300 de milioane de doze de vaccinuri antiCovid...

Externe
Certificatul digital de vaccinare Covid-19, adoptat şi...

China a lansat un certificat digital de vaccinare COVID...

Externe
GALERIE FOTO: Explozii în Guineea Ecuatorială. Un ora...

O serie de explozii a ucis 98 de persoane și a rănit ...

Externe

Bilanțul exploziei din Guineea Ecuatorială crește brusc la 98 de mo...

Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața după o serie de explozii dintr-un principal oraș ...

Nou scandal la Palatul Buckingham: Acuzațiile de rasism la adresa familiei regale nu se r...
Prințul Harry a făcut noi precizări legate de acuzațiile potrivit cărora, la Palatul Buckingham, au exist...
Comisia Europeană avertizează. Exporturile vaccinurilor ar putea fi oprite și de alte ...
Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la exporturile de vaccinuri. Anunțul a fost făcut d...
Iranul intensifică activităţile nucleare în complexul de la Natanz...
Iranul a intensificat activităţile de purificare a uraniului în complexul nuclear din Natanz, anunţă Agen...
Externe
Polițiști sub acoperire vor activa în zonele unde fe...

Polițiștii din Bruxelles vor patrula sub acoperire î...

Externe
România, alături de alte șapte țări europene care ...

În ultimele două săptămâni, mai multe țări europ...

Externe
COVID-19: Marinari blocați în Germania, nu și-au vă...

Din cauza COVID-19, mai mulți marinari nu s-au putut r...

Externe
Comisia Europeană, surprinsă de hotărârea Belgiei d...

Comisia Europeană a declarat luni că va examina ”to...

Externe: Ungaria intră în carantină parțială din cauza numărului mare de cazuri noi de infectare cu SARS COV-2

Ungaria se confruntă cu un număr de noi cazuri COVID, fără precedent în ultimele trei luni, iar guvernul a decis inaspreirea restricți...

Externe: Scandal în Austria. Principalul fabricant de măști anti-COVID-19 e suspectat că a vândut de fapt produse din China, fără forme legale

E mare scandal în Austria, legat de măștile anti-COVID-19 de producție autohtonă. Principalul fabricant austriac e suspectat că a vân...

Externe: Forțele de ordine din Myanmar ucid protestatari

Orașele din Myanmar au devenit câmpuri de luptă. Mulți protestatari au fost împușcați mortal de forțele de ordine, ceea ce sporește...

Externe: Israel: Polițiștii au fost atacați cu pietre de ultraortodocși în timpul sărbătorii Purim

Evrei ultraortodocși au atacat duminică polițiști cu pietre polițiștii israelieni în timpul sărbătorii religioase Purim, revitaliz...

Externe: Dezastru ecologic în Israel: Poluare cu gudron în apele Mediteranei

Dezastru ecologic de proporții în Israel, unde o mare parte din coasta de la Mediterană a fost poluată cu gudron, iar biosfera din zonă...

Externe: SUA | Incident armat lângă New Orleans. Un bărbat înarmat a intrat într-un magazin și a împușcat mortal două persoane

Incident armat în sudul Statelor Unite. 3 oameni au murit și 2 au fost răniți în urmă unui schimb de focuri ce a avut loc într-un mag...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.