Se poate declanșa războiul! Zona de pe planetă unde oricând poate începe un conflict militar

Economie

Publicat 2021-02-28 21:39:00

Arsenalul nuclear israelian poate da foc Orientului Mijlociu. Dacă Israelul va ajunge să-și folosească armele nucleare, va rescrie arhitectura diplomatică și de securitate a Orientului Mijlociu. Și niciodată nu trebuie spus „niciodată!”

Arsenalul nuclear al Israelului este secretul cel mai prost păstrat în relațiile internaționale.

Din anii 1970, Israelul a menținut un factor de descurajare nucleară pentru a menține un echilibru de putere față de vecinii săi. Cu excepția unor momente îngrijorătoare din timpul războiului de Yom Kippur, guvernul israelian nu s-a gândit niciodată serios să utilizeze aceste arme, arată publicația NationalInterest.

Cel mai evident scenariu de a utiliza arme nucleare ar fi răspunsul la un atac nuclear străin. Sistemele de apărare anti-rachetă, de apărare antiaeriană și de atac ale Israelului sunt mult prea sofisticate pentru ne imagina ce altă țară ar putea gestiona un prim atac asupra statului evreu. În consecință, orice atacator va suporta rapid represalii masive.

Dacă o putere ostilă precum Iranul ar gîndi doar un astfel de atac, Israelul poate lua în calcul atacul nuclear preventiv. În cazul Iranului, planificatorii israelieni nu ar mai considera un atac convențional suficient de letal pentru a distruge sau a întârzia programul iranian.

În acest scenariu și în lipsa unei intervenții a SUA, Israelul ar putea decide să întreprindă un atac nuclear limitat împotriva instalațiilor iraniene.

Cel mai probabil, Israelul ar folosi rachetele balistice cu rază intermediară, Ierihon III. Israelul își va limita probabil atacurile la ținte legate de programul nuclear iranian și suficient de departe de zonele civile. Israelul ar putea viza alte facilități militare și baze de atac ale Teheranului.

Armele nucleare ar provoca mai multe daune decât orice atac convențional imaginabil și ar transmite un mesaj clar care i-ar putea surprinde chiar și pe iranieni.

Pe de altă parte, utilizarea activă de către israelieni a armelor nucleare ar spori interesul tuturor statelor din regiune de a-și dezvolta propriile arsenale nucleare.

De ce se teme cel mai mult Israelul

Una dintre cele mai mari preocupări ale Israelului e aceea că o putere nucleară (Iran, Pakistan sau Coreea de Nord) ar putea vinde o armă nucleară unei organizații neguvernamentale. Hamas, Hezbollah sau altă grupare teroristă ar fi mai greu de descurajat decât un stat național tradițional.

Chiar dacă o organizație teroristă nu ar folosi imediat arma împotriva unei ținte israeliene, ar putea obține concesii pe care Israelul nu ar fi dispus să le facă în mod normal.

Într-un astfel de scenariu, Israelul poate lua în calcul utilizarea armelor nucleare pentru a preveni un transfer sau pentru a distruge dispozitivul nuclear inamic după livrare.

Originile programului nuclear israelian rezidă în teama că statele arabe vor dezvolta un avantaj militar decisiv pe care ar duce la înfrângeri pe câmpul de luptă.

E puțin imposibil ca Israelul să recurgă mai întâi la armele nucleare într-un viitor conflict. Cea mai bună modalitate de a preveni acest lucru ar fi limitarea motivelor pentru care Israelul ar putea folosi aceste arme. Adică prevenirea proliferării armelor nucleare.

Sursa
Economie
Se pornește tăvălugul pentru războiul printre gheț...

Armata construiește un vehicul tactic unic pentru a de...

Economie
Tarom îşi înjumătăţeşte flota: cu ce preţ vrea ...

Compania Tarom a anunţat că va vinde 14 dintre cele 2...

Economie
Industria aeriană se confruntă cu cea mai dură criz...

Întreaga industrie aeriană se confruntă cu cea mai d...

Economie
Răsturnare de situaţie: Romgaz anunţă că suspendă...

Producătorul de gaze naturale Romgaz a anunţat vineri...

Economie

Florin Cîţu asigură că sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar...

Sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar taxele şi impozitele nu vor creşte, în scopul sprijin...

Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai r...
Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează con...
Noi stickere pe Whatsapp. Abţibilde despre vaccinare, realizate în colaborare cu OMS...
Ca să poţi comunica mai uşor despre pandemie, vaccin şi alte consecinţe ale acestora Whatsapp a venit cu ...
Imagini spectaculoase cu drumul expres care ajunge direct la graniţa cu Bulgaria. „Scă...
Lucrările la drumul expres care ocoleşte oraşul Giurgiu şi ajunge direct în vama cu Bulgaria ar putea fi ...
Economie
Planul de stimulare al lui Biden deschide calea către ...

Deficitul SUA ar putea creşte cu 56 de miliarde de dol...

Economie
Soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ ...

Unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din d...

Economie
De ce a eșuat cel mai așteptat test al unei rachete h...

Primul test al unei rachete hipersonice a eșuat, au an...

Economie
Cu cât a scăzut PIB-ul României anul trecut. Noi cif...

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trime...

Economie: Premieră în sistemul energetic: cărbunii ies de pe podiumul producătorilor

Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazi...

Economie: GÂNDUL FINANCIAR: Violența domestică. Anca Dragu, președinta Senatului: „Ne trebuie instituții și mecanisme care efectiv să protejeze femeile”

Violența domestică, traficul de persoane și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt trei dintre domeniile pentru care președinta S...

Economie: Top 2020: Las mayores empresas de Rumania

Un análisis de Business Magazine basado en datos del Registro Mercantil nos presentó, a finales de 2020, el top de las empresas más grand...

Economie: Proiect grandios pentru Salina Turda: 27 de milioane de euro vor fi investite pentru modernizarea Minei Iosif

Finanțarea va fi atât din partea municipalității cât și de la Uniunea Europeană. Autoritățile locale doresc astfel dublarea...

Economie: Investiţii inteligente, în plină pandemie. Cum a luat naştere primul Coffee-to-Go pe roţi din Iaşi

În perioada asta mulţi ar evita orice investiţie. Dar pentru un om cu experienţă în afaceri oportunităţile apar în orice moment. Ia...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.