Planul de stimulare al lui Biden deschide calea către un deficit comercial record

Economie

Publicat 2021-04-08 08:30:39

Deficitul SUA ar putea creşte cu 56 de miliarde de dolari ca urmare a planului de stimulare, transmit reprezentanţii Coface într-o analiză bazată pe estimările istorice ale unei balanţe comerciale potenţiale.

Potrivit sursei citate, pachetul de sprijin adoptat de SUA, în martie 2021, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, va aduce răspunsul fiscal total la criză la o sumă echivalentă cu 27% din PIB, mai mult decât orice altă economie matură.

”În calitate de cel mai mare importator din lume şi al doilea cel mai mare exportator de produse manufacturate, Statele Unite au avut un deficit comercial de la începutul anilor 1970. Creşterea tensiunilor comerciale - în special cu China - şi pandemia COVID-19, care au perturbat fluxurile comerciale, au afectat balanţa comercială în ultimul an. Astfel, deficitul comercial a atins un nivel record de peste 900 miliarde de dolari, în 2020.”, informează Coface. Sursa citată estimează că, PIB-ul SUA va reveni cu 5,7% în acest an, ceea ce ar permite economiei să revină la nivelul său pre-criză încă de la jumătatea anului 2021, înaintea majorităţii economiilor avansate însă, pe măsură ce preşedintele Joe Biden atinge jumătatea primelor 100 de zile de mandat, această revenire puternică este parţial determinată de răspunsul fiscal fără precedent la criză.

Un deficit alimentat de consumul american

Din punct de vedere istoric, deficitul SUA se datorează importurilor substanţiale pentru a satisface consumul american. Din 2015, principala schimbare a fost scăderea volumului de produse şi materiale industriale în deficitul comercial.

Potrivit Administraţiei pentru informaţii energetice, ţara a devenit exportator net de gaze naturale în 2017, şi de ţiţei şi produse petroliere la sfârşitul anului 2019.

Deşi bunurile de capital sunt cel mai important sector de export (34% din total între 2010 şi 2020), acestea au crescut mai puţin decât importurile, în mare parte din cauza problemelor Boeing din ultimii doi ani, şi apoi pe fondul pandemiei COVID-19.

SUA - China: un război comercial cu rezultate mixte

Preşedinţia lui Donald Trump a evidenţiat ponderea considerabilă a Chinei în deficitul comercial al SUA. Între 2010 şi 2020, China a reprezentat aproximativ 44% din sold, transmite Coface.

Cu toate acestea, în timp ce indicele a scăzut de la un nivel record de aproape 420 miliarde de dolari în 2018, Trump nu a reuşit să-şi atingă obiectivul de campanie din 2016 de a reduce semnificativ deficitul global, care a fost şi mai mare la sfârşitul mandatului său. În timp ce tarifele au afectat deficitul bilateral cu China, care a scăzut cu 18% în 2019, aproape trei sferturi din acest declin au fost compensate de balanţa comercială cu restul lumii.

”Situaţia a fost similară în 2020. Războiul comercial dintre China şi Statele Unite, care a înregistrat o creştere a barierelor comerciale, a avut rezultate mixte.”, menţionează sursa citată.

Semnat la 15 ianuarie 2020 de Trump şi vicepreşedintele chinez Liu He, impactul acordului comercial „Faza 1” este dificil de evaluat, având în vedere pandemia COVID-19. Până la sfârşitul anului 2020, China nu şi-a atins obiectivul de a cumpăra cu aproape 64 miliarde USD mai mult în agricultură, energie şi produse manufacturate decât în 2017. Dintr-un total de 159 miliarde USD în achiziţii de mărfuri promise, China a atins doar 59% din acest obiectiv până la sfârşitul anului.

„Planul de salvare al SUA”: o revenire puternică, dar un deficit comercial mai mare

În urma şocului crizei pandemiei COVID-19, o altă schimbare majoră în macroeconomie este pe cale să aibă loc odată cu pachetul masiv de stimulare, numit „American Rescue Plan Act”. Adoptat în martie, acesta presupune cheltuieli de aproape 1,9 trilioane de dolari (9% din PIB) în următorii 10 ani, din care mai mult de o treime vor fi injectate direct în economia SUA în 2021, pe lângă cei aproape 4 trilioane de dolari autorizaţi de Congres în 2020.

Având în vedere desfăşurarea rapidă de către SUA a procesului de vaccinare anti COVID-19 (mai mult de un sfert din populaţie primise cel puţin o doză până la sfârşitul lunii martie), Coface se aşteaptă la o revenire puternică a consumului privat, care va împinge creşterea la 5,7% în 2021, după o contracţie de 3,5% anul trecut. Potrivit Coface, ţara va fi una dintre primele care se va întoarce la nivelul său de activitate de dinainte de criză până la mijlocul anului 2021.

„Boom-ul” aşteptat al consumului SUA va alimenta cererea pentru importuri, punând bazele unui deficit comercial record. Potrivit Coface, pachetul de stimulare ar putea duce la un deficit suplimentar de 56 miliarde USD. Drept urmare, deficitele bilaterale cu Mexicul, dar şi cu Germania, Coreea de Sud, Brazilia şi India s-ar putea mări.

Cel mai mare impact al planului de investiţii în infrastructură de 8 ani şi 2 trilioane de dolari, dezvăluit săptămâna trecută de Casa Albă, se va materializa abia după 2021. Cu toate acestea, întrucât creşterile de impozite care îl finanţează vor fi repartizate pe 15 ani, acesta va lărgi deficitul bugetar federal în următorii ani, sporind în continuare deficitul comercial.

Sursa
Economie
Exclusiv pentru „Top 100 Manageri”! Eliza Irimia, C...

Revista CAPITAL a publicat ediția anuală „Top 100 M...

Economie
Probleme pentru Netflix? Compania a obţinut doar 4 mil...

Reed Hastings, cofondatorul Netflix, a respins din plin...

Economie
EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Cristian Păun, preşedinte...

Fondurile alocate programului AGRO IMM INVEST vor fi su...

Economie
România, pe locul 2 la ovine şi pe locul 9 la bovine ...

La efectivele de bovine, România s-a situat pe locul n...

Economie

BNR a revizuit în sens ascendent rata anuală a inflaţiei...

Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoa...

Renunțarea la obligativitatea măștii, un risc imens? Experții arată ce probleme nu au...
Publicația The Daily Beast a subliniat recent că „este normal normal să le spui persoanelor vaccinate să...
Legislaţia muncii a fost modificată. Ce trebuie să ştii despre noile prevederi...
Reglementată în legislaţie din 2018, telemunca a luat amploare în ultimele luni. Iar ultimele modificări ...
Sondaj: Irlandezii sunt cei mai dispuși din UE să accepte vaccinul anti-COVID...
Irlandezii sunt cei mai dispuși dintre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să accepte vacc...
Economie
Afacerea ”Dieta”. Studiu de caz: Ohvăz...

Să mânânci sănătos, să mai scazi la calorii, să ...

Economie
Bilanţul unui an de restricţii la nivel mondial: Pest...

Numărul de joburi din industria turismului şi călăt...

Economie
Elon Musk nu e singurul. Miliardari celebri care sufer...

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a dezvăluit că este prima pe...

Economie
Huawei îşi consolidează prezenţa pe piaţa locală ...

Huawei România este una dintre puţinele companii de p...

Economie: Premieră în sistemul energetic: cărbunii ies de pe podiumul producătorilor

Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazi...

Economie: GÂNDUL FINANCIAR: Violența domestică. Anca Dragu, președinta Senatului: „Ne trebuie instituții și mecanisme care efectiv să protejeze femeile”

Violența domestică, traficul de persoane și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt trei dintre domeniile pentru care președinta S...

Economie: Top 2020: Las mayores empresas de Rumania

Un análisis de Business Magazine basado en datos del Registro Mercantil nos presentó, a finales de 2020, el top de las empresas más grand...

Economie: Proiect grandios pentru Salina Turda: 27 de milioane de euro vor fi investite pentru modernizarea Minei Iosif

Finanțarea va fi atât din partea municipalității cât și de la Uniunea Europeană. Autoritățile locale doresc astfel dublarea...

Economie: Investiţii inteligente, în plină pandemie. Cum a luat naştere primul Coffee-to-Go pe roţi din Iaşi

În perioada asta mulţi ar evita orice investiţie. Dar pentru un om cu experienţă în afaceri oportunităţile apar în orice moment. Ia...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.