Noi reguli pentru vânzarea produselor electrocasnice. Ce schimbări operează comercianţii de la 1 martie

Economie

Publicat 2021-02-28 13:46:19

Noi reguli pentru vânzarea electrocasnicelor vor intra în vigoare, luni, 1 martie, a anunţat Ministerul Energiei, precizând că a transpus astfel noile norme de reclasificare ale Uniunii Europene.

Potrivit ministerului, Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătăţită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate ţările europene, care urmează să fie implementată începând cu data de 1 martie 2021. De la introducerea sa în 1994, eticheta energetică a fost una dintre cele mai de succes iniţiative ale Uniunii Europene pentru consumatori, ajutându-i să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei şi al climei. În ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie şi reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficienţa energetică a fost îmbunătăţită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viaţă a produsului. Pentru a continua această poveste de succes, UE introduce acum o etichetă revizuită şi mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Economie de energie de la A la G

Scara actuală de la A +++ la G va fi înlocuită de o scară mai simplă şi mai uşor de utilizat, de la A la G, fără simbolurile plus (+). Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, maşini de spălat şi maşini de spălat cu uscător, maşini de spălat vase, televizoare şi afişaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiţionat, încălzirea şi prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parţial revizuite şi standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcţionare sau cicluri de funcţionare. Acest lucru este mai transparent şi permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicaţie. Totuşi, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea şi noua etichetă nu pot fi comparate direct”, se menţionează în comunicatul Ministerului Energiei.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În acelaşi timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.

Baza de date EPREL

Toate produsele care prezintă noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL), care oferă informaţii suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă. Consumatorii pot accesa aceste informaţii printr-un nou instrument de aplicaţii web intuitiv şi uşor de utilizat dezvoltat de Label2020. Cu acest instrument, cumpărătorii pot accesa şi compara informaţii despre costurile de funcţionare sau caracteristicile funcţionale sau pot căuta cele mai eficiente produse. Instrumentul va fi disponibil în martie, după ce retailerii au trecut la noua etichetă.

Când se vor schimba etichetele

În perioada 1 – 18 martie, comercianţii cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021.

Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afişată lângă preţul produsului sau, alternativ, clasa de eficienţă energetică trebuie să fie afişată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

Sursa
Economie
Se pornește tăvălugul pentru războiul printre gheț...

Armata construiește un vehicul tactic unic pentru a de...

Economie
Tarom îşi înjumătăţeşte flota: cu ce preţ vrea ...

Compania Tarom a anunţat că va vinde 14 dintre cele 2...

Economie
Industria aeriană se confruntă cu cea mai dură criz...

Întreaga industrie aeriană se confruntă cu cea mai d...

Economie
Răsturnare de situaţie: Romgaz anunţă că suspendă...

Producătorul de gaze naturale Romgaz a anunţat vineri...

Economie

Florin Cîţu asigură că sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar...

Sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar taxele şi impozitele nu vor creşte, în scopul sprijin...

Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai r...
Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează con...
Noi stickere pe Whatsapp. Abţibilde despre vaccinare, realizate în colaborare cu OMS...
Ca să poţi comunica mai uşor despre pandemie, vaccin şi alte consecinţe ale acestora Whatsapp a venit cu ...
Imagini spectaculoase cu drumul expres care ajunge direct la graniţa cu Bulgaria. „Scă...
Lucrările la drumul expres care ocoleşte oraşul Giurgiu şi ajunge direct în vama cu Bulgaria ar putea fi ...
Economie
Planul de stimulare al lui Biden deschide calea către ...

Deficitul SUA ar putea creşte cu 56 de miliarde de dol...

Economie
Soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ ...

Unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din d...

Economie
De ce a eșuat cel mai așteptat test al unei rachete h...

Primul test al unei rachete hipersonice a eșuat, au an...

Economie
Cu cât a scăzut PIB-ul României anul trecut. Noi cif...

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trime...

Economie: Premieră în sistemul energetic: cărbunii ies de pe podiumul producătorilor

Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazi...

Economie: GÂNDUL FINANCIAR: Violența domestică. Anca Dragu, președinta Senatului: „Ne trebuie instituții și mecanisme care efectiv să protejeze femeile”

Violența domestică, traficul de persoane și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt trei dintre domeniile pentru care președinta S...

Economie: Top 2020: Las mayores empresas de Rumania

Un análisis de Business Magazine basado en datos del Registro Mercantil nos presentó, a finales de 2020, el top de las empresas más grand...

Economie: Proiect grandios pentru Salina Turda: 27 de milioane de euro vor fi investite pentru modernizarea Minei Iosif

Finanțarea va fi atât din partea municipalității cât și de la Uniunea Europeană. Autoritățile locale doresc astfel dublarea...

Economie: Investiţii inteligente, în plină pandemie. Cum a luat naştere primul Coffee-to-Go pe roţi din Iaşi

În perioada asta mulţi ar evita orice investiţie. Dar pentru un om cu experienţă în afaceri oportunităţile apar în orice moment. Ia...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.