Ministerul Finanţelor: Costul măsurile legate de COVID-19 va scădea la 3,81% din PIB în 2021

Finanțe-Bănci

Publicat 2021-02-12 09:55:00

Potrivit unui raport publicat de Ministerul Finanţelor, România va aloca un procent mai mic din Produsul Intern Brut în 2021 pentru măsurile legate de COVID-19, raportat la anul anterior.

Ministerul Finanţelor estimează o scădere a costului măsurilor ce vor fi luate în 2021 de către autorităţi din cauza pandemiei de COVID-19. În anul anterior, aceste măsuri s-au ridicat la 4,85% din PIB.

Ministerul Finanţelor a publicat Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022 – 2024. Potrivit documentului, costul estimativ al măsurilor legate de COVID – 19 se va reduce la 3,81% din PIB în acest an, de la 4,85% în 2020.

Impactul măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei asupra bugetului general consolidat este estimat la 1,29% din PIB, în scădere faţă de anul trecut, când s-a cifrat la 3,65% din PIB.

Raportului Ministerului de Finanţe precizează următoarele: „Costul total al măsurilor de sprijin legate de COVID-19 în anul 2020 a fost de 4,85% din PIB. O parte din aceste măsuri se continuă şi în anul 2021 pe lângă alte noi măsuri aprobate, generând, astfel, un cost estimativ de 3,81% din PIB.

Ce au făcut autorităţile din România pentru a combate pandemia de COVID-19?

În anul 2020, impactul măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei COVID-19 asupra bugetului general consolidat a fost de 3,65% din PIB, din care 0,4 puncte procentuale sunt finanţate din fonduri UE, din care 0,2 pp s-au rambursat în 2020, restul urmând să se ramburseze în anul 2021, respectiv în anul 2021, este estimat la 1,29% din PIB din care 0,35 puncte procentuale estimate a se rambursa din fonduri UE.”

Autorii reamintesc principalele măsuri pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID-19, respectiv programele guvernamentale de sprijin pentru susţinerea activităţii IMM-urilor şi a companiilor mari şi întreprinderilor mici şi mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane de lei prin intermediul garanţiilor de stat. Anul trecut, s-au acordat garanţii în valoare de 12,48 miliarde de lei (1,20% din PIB), iar pentru anul 2021 se estimează garanţii în valoare de 28,10 miliarde de lei (2,52% din PIB).

În 2020, măsurile de combatere a pandemiei cu impact asupra veniturilor bugetului consolidat s-au cifrat la 21,91 miliarde de lei, constând în amânarea la plată a unor obligaţii fiscale (18,12 miliarde de lei), bonificaţii acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi pe veniturile microîntreprinderilor, amânarea la plată a impozitului specific (1,07 miliarde de lei) şi accelerarea rambursării TVA (2,72 miliarde de lei).

Pe partea de cheltuieli, măsurile au avut un impact de 16,13 miliarde de lei, anul trecut, iar pentru acest an impactul estimat este de 14,38 miliarde de lei, scrie Agerpres.

„Incertitudinea prelungită legată de viitorul politicilor publice în România ar putea reduce încrederea şi frânarea fluxurilor de credit”

„Creşterea economică a înregistrat o contracţie semnificativă în anul 2020, ca urmare a efectelor atât de natura cererii, cât şi de cea a ofertei induse de pandemia COVID-19. Implementarea în România a unor politici fiscale şi de venituri expansive într-o perioadă de avans economic a condus la deteriorarea soldului bugetar şi a deficitului de cont current. Aceste politici prociclice au diminuat capacitatea statului de a interveni în contextul unor evoluţii nefavorabile ale activităţii economice, cum este cea generată de pandemia COVID-19, având în vedere nivelul ridicat al deficitului bugetar înainte de izbucnirea pandemiei.

În plus, colectarea deficitară a veniturilor bugetare şi ponderea ridicată a cheltuielilor rigide în veniturile fiscale reprezintă vulnerabilităţi structurale ce vor îngreuna procesul de consolidare fiscală. Totodată, incertitudinea prelungită legată de viitorul politicilor publice în România ar putea reduce încrederea şi frânarea fluxurilor de credit, ceea ce va afecta negativ investiţiile şi creşterea”, se mai arată în Raport.

România se află în faţa unei oportunităţi istorice, datorită fondurilor europene alocate în următorii ani

Pe de altă parte, documentul subliniază că România se află în faţa unei oportunităţi istorice, în condiţiile în care în perioada 2021-2027, în cadrul politicii de Coeziune 2021-2027, ţara are alocate fonduri europene în valoare de 31,35 miliarde de euro, iar prin facilitatea Mecanismul de redresare şi rezilienţă are un buget alocat de 30,4 miliarde de euro, fonduri ce vor fi utilizate în domenii cheie: infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum şi pentru modernizarea marilor sisteme publice.

„Traiectoria repornirii în România depinde de măsurile concrete de sprijinire a economiei, de fructificarea bugetului crescut al UE în anii ce vin, de refacerea lanţurilor de producţie în Europa. România trebuie să îşi calibreze mixul adecvat de politici macroeconomice, care nu trebuie să subestimeze vulnerabilităţile economiei – deficite mari ca handicap de pornire, grad semnificativ de euroizare, buget public fragil, cu venituri proprii foarte joase. Prioritizarea, prudenţa şi cumpătarea în formularea politicilor fiscal bugetare este necesară pentru acumularea de spaţiu fiscal, care să fie direcţionat către finanţarea de politici şi cheltuieli cu impact asupra creşterii economice în consonanţă cu priorităţile la nivel european”, menţionează sursa citată.

Proiectul Legii bugetului pentru 2021

Ministerul Finanţelor a publicat joi seara proiectul Legii bugetului pentru acest an, construit pe o creştere economică de 4,3%, un deficit bugetar pe cash de 7,16% (8,23% din PIB deficit ESA) şi o inflaţie medie anuală de 2,4%. Produsul Intern Brut nominal este estimat la aproape 1.117 miliarde de lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2021 reprezintă 32,67% din PIB (364,9 miliarde de lei). Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2021 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (33,1% din total venituri), urmate de TVA (19,1%) sume primite de la UE (13% din total venituri) şi accize (9,1%).

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2021 sunt de 39,84% din PIB (444,9 miliarde lei). Cheltuielile cu asistenţa socială vor avea o pondere de 32,1% în totalul cheltuielilor bugetare (142,9 miliarde de lei), urmate de cheltuielile de personal, cu o pondere de 24,6% în totalul cheltuielilor din acest an (109,5 miliarde de lei), cheltuielile cu investiţiile – 13,8% (61,4 miliarde de lei).

„În structura cheltuielilor bugetare se constată faţă de anul 2020 o creştere a ponderii cheltuielilor cu investiţiile în anul 2021, diminuare a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, a cheltuielilor de personal, a asistenţei sociale, ceea ce reflectă procesul de eficientizare calitativă a cheltuielilor bugetare”, se mai arată în Raportul privind situaţia macroeconomică.

Sursa
Finanțe-Bănci
„Epidemia” de burnout din multinaționale, al doile...

Stresul la care au fost supuși angajații într-un an ...

Finanțe-Bănci
România se alătură statelor care se grăbesc să emi...

România a decis să revină pe pieţele internaţional...

Finanțe-Bănci
Guvernul a majorat stimulentul pentru părinții care s...

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul ...

Finanțe-Bănci
Piața criptomonedelor a depășit în premieră pragul...

Valoarea pieței criptomonedelor a depășit pentru pri...

Finanțe-Bănci

​Business report Pacienții grav bolnavi se vor putea trata în str...

​Județele cu cele mai multe cazuri COVID cu tulpinile mutante. Capitala, peste 50% din acestea ...

Mâna dreaptă a lui Claudiu Năsui, spaima companiilor de stat! Simona Carmen Fătu, de l...
Mâna dreaptă a lui Claudiu Năsui, spaima companiilor de stat! Simona Carmen Fătu este secretar de stat în...
Curs valutar 2 aprilie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. Cât costă un e...
Curs valutar 2 aprilie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. Cât costă un euro. Banca Național...
Rezervele valutare au crescut cu 1,6% în martie...
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii martie 2021, la 35,709 miliarde...
Finanțe-Bănci
Primarul Clujul, Emil Boc, despre o posibilă criză fi...

Criza sanitară din România ar putea declanșa o grav...

Finanțe-Bănci
5.000 de dolari, răscumpărarea plătită unor hackeri...

Peste jumătate (56%) dintre victimele afectate de rans...

Finanțe-Bănci
Vești bune pentru români! Evoluția economiei în 202...

Miercuri, Banca Mondială a publicat noi date pozitive ...

Finanțe-Bănci
Euro trece de 4,92 lei, pe fondul unei tendințe de dep...

Moneda europeană a trecut miercuri dincolo de pragul d...

Finanțe-Bănci: Ionel Dancă (PNL) anunță un nou instrument financiar pentru susținerea și stimularea IMM-urilor inovative din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Dputatul PNL Ionel Dancă, care este și purtătorul de cuvânt al partidului, a anunțat joi, pe pagina sa de Facebook că se pregătește ...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.