​Iancu Guda: La Sănătate bugetul a scăzut cu 11%. Nu o să mai fie cheltuieli precum în 2020, dar trebuie făcute investiții

Finanțe-Bănci

Publicat 2021-02-17 09:49:00

La Sănătate bugetul a scăzut cu 11%, a declarat Iancu Guda, services director, Coface Romania, într-o conferință online referindu-se la bugetul propus de Guvern pentru acest an. „Da, nu o să mai fie la fel de multe cheltuieli precum în 2020, dar trebuie făcute investiții”, a spus el.

„O clarificare pe sănătate care a creat o discuție în spațiul public referitoare la măsura în care bugetul aduce o creștere a investițiilor în sănătate sau o scădere. Bugetul strict pentru sănătate, dând la o parte Casa de Asigurări de Sănătate și proiectele de investiții gestionate, nu prin Ministerul Sănătății, ci prin cel al Dezvoltării (pentru viitoare reabilitări sau construcții de spitale noi), este mai mic cu 11%. Dacă includem și bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu știu imaginea, dar pe mine mă preocupă strict core-ul principal al bugetului destinat Sănătății care este mai mic cu 11%”, a precizat Guda.

În opinia sa, Casa de Asigurări de Sănătate „este o disfuncționalitate a piețelor în condițiile în care nici măcar nu avem un procent de privatizare cum avem la Pilonul II și I de pensii”.

Referindu-se la bugetul Ministerului Educației, el crede că trebuia investit în sport, fiind al treilea an consecutiv cu scăderea bugetului pentru asta.

„Știm foarte bine că un leu investit astăzi în sport, educație, sănătate înseamnă 5 lei mai puțini cheltuiți peste 10-20 de ani. E un lux să ne uităm acum la 10-20 de ani în condițiile în care suntem strâmtorați de un deficit controlat în jur de 7%, totuși este nevoie de un mix între măsuri pe termen scurt și cele pe termen lung. Rămâne o vulnerabilitate mare a mediului de afaceri în contextul post-pandemic”, a mai arătat reprezentantul Coface România.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a susținut lui că nu există tensiuni în Coaliție pe tema bugetului pentru 2021, comentând că este un „fake news” să spui că acesta este mai mic.

„Toate aceste discuții (din spațiul public - nr.r.) sunt pentru că oamenii nu știu să citească un buget sau vor să facă scandal”, a spus luni premierul.

Referitor la informațiile privind nemulțumirile ministrului Sănătății, în privința banilor alocați, Cîțu a spus că bugetul ministerului este mai mare decât anul trecut.

„Bugetul Ministerului Sănătății e mai mare decât anul trecut. Anul trecut a fost an de pandemie, dacă într-un an normal avem mai mult decât într-un an de pandemie, înseamnă că banii sunt acolo. Uitați-vă sunt 11,4 miliarde mai mulți”, a spus premierul. „Mie nu mi s-a plâns ministrul Sănătății”, a adăugat el.

Întrebat săptămâna trecută despre situația de la Ministerul Sănătății, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare a spus că este "doar aparent o scădere".

"Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere. Aici ce a scăzut: subvenţia de echilibrare, iar subvenţia de echilibrare la Casă de la 9 la 6 miliarde scade în condiţiile în care Casa în acest an în care ne revenim va avea o colectare a contribuţiilor mult mai bună. Deci, ca atare, 6 miliarde va fi subvenţia de echilibrare şi va fi cu un miliard mai mare decât subvenţia de echilibrare din 2019 pe care îl luăm ca an de referinţă pentru un an normal.... Nicio cheltuială care este destinată bunurilor şi serviciilor, a medicamentelor, a tuturor celor necesare în sănătate (nu scade - n. r.), cheltuiala pentru sănătate creşte. Este la 102% faţă de anul trecut. Deci, nu se umblă la cheltuiala pentru sănătate. Este strict subvenţia pe echilibrare şi faptul că nu mai plătim atâtea concedii medicale cum am plătit anul trecut pentru că nu va mai fi aceeaşi situaţie, iar acolo facem încă o economie în jur de 700 milioane de lei. Aceasta este explicaţia", a afirmat şeful de la Finanţe.

Sursa
Finanțe-Bănci
„Epidemia” de burnout din multinaționale, al doile...

Stresul la care au fost supuși angajații într-un an ...

Finanțe-Bănci
România se alătură statelor care se grăbesc să emi...

România a decis să revină pe pieţele internaţional...

Finanțe-Bănci
Guvernul a majorat stimulentul pentru părinții care s...

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul ...

Finanțe-Bănci
Piața criptomonedelor a depășit în premieră pragul...

Valoarea pieței criptomonedelor a depășit pentru pri...

Finanțe-Bănci

​Business report Pacienții grav bolnavi se vor putea trata în str...

​Județele cu cele mai multe cazuri COVID cu tulpinile mutante. Capitala, peste 50% din acestea ...

Mâna dreaptă a lui Claudiu Năsui, spaima companiilor de stat! Simona Carmen Fătu, de l...
Mâna dreaptă a lui Claudiu Năsui, spaima companiilor de stat! Simona Carmen Fătu este secretar de stat în...
Curs valutar 2 aprilie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. Cât costă un e...
Curs valutar 2 aprilie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. Cât costă un euro. Banca Național...
Rezervele valutare au crescut cu 1,6% în martie...
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii martie 2021, la 35,709 miliarde...
Finanțe-Bănci
Primarul Clujul, Emil Boc, despre o posibilă criză fi...

Criza sanitară din România ar putea declanșa o grav...

Finanțe-Bănci
5.000 de dolari, răscumpărarea plătită unor hackeri...

Peste jumătate (56%) dintre victimele afectate de rans...

Finanțe-Bănci
Vești bune pentru români! Evoluția economiei în 202...

Miercuri, Banca Mondială a publicat noi date pozitive ...

Finanțe-Bănci
Euro trece de 4,92 lei, pe fondul unei tendințe de dep...

Moneda europeană a trecut miercuri dincolo de pragul d...

Finanțe-Bănci: Ionel Dancă (PNL) anunță un nou instrument financiar pentru susținerea și stimularea IMM-urilor inovative din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Dputatul PNL Ionel Dancă, care este și purtătorul de cuvânt al partidului, a anunțat joi, pe pagina sa de Facebook că se pregătește ...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.