Cele mai ciudate taxe din  lume: de la impozitul pe ferestre la cel pe urină sau taxa pe chinez

Economie

Publicat 2021-03-01 07:57:00

De-a lungul istoriei au existat multe taxe ciudate, neobişnuite şi chiar amuzante, unele implementate pentru a aduce venituri suplimentare, în timp ce scopul altora a fost de a promova schimbarea socială. În cele ce urmează prezentăm un top 10 al celor mai bizare taxe.

Iată câteva dintre cele mai ciudate, prezentate de efile.com:

1. În Egiptul Antic, uleiul de gătit era impozitat şi, pe deasupra, oamenii trebuiau să cumpere uleiul de gătit de la faraoni şi li se interzicea reutilizarea uleiului cumpărat anterior. Scribii verificau fiecare gospodărie pentru a se asigura că se foloseşte cantitatea corespunzãtoare, pentru a confisca proviziile mai vechi şi pentru a forţa cumpărarea de ulei proaspãt.

2. Pecunia non olet sau Banii nu put! este o vorbă latină. În secolul I d.Hr., împăratul roman Vespasian a impus o taxă pe urină. Urina din pisoarele publice a fost vândută ca ingredient esenţial pentru mai multe procese chimice, de ex. a fost folosit la bronzare (nu se ştie exact cum), precum şi de către spălători ca sursă de amoniac pentru curăţarea şi albirea togelor de lână etc. Prin urmare, cei care obţineau urină valoroasă de la colecţionari plăteau o taxă.

3. În Roma Antică, nu era neobişnuit ca proprietarii de sclavi să-şi elibereze sclavii după un anumit număr de ani de muncă şi să ceară plata unei anumite taxe. Sclavii puteau plăti această taxă, deoarece mulţi dintre ei aveau ocazia să lucreze în mai multe locuri şi astfel puteau câştiga banii folosiţi pentru a-şi obţine libertatea. Guvernul roman a cerut sclavului nou eliberat să plătească un impozit pe libertatea sa.

4. În timpul Evului Mediu, guvernele europene au plasat o taxă pe săpun. A rămas în vigoare foarte mult timp. Marea Britanie nu şi-a abrogat taxa de săpun până în 1835.

5. Anglia a implementat un impozit pe ferestre, taxând casele pe baza numărului de ferestre pe care le aveau.

6. În 1705, împăratul rus Petru cel Mare a pus un impozit pe barbă, în speranţa de a-i obliga pe bărbaţi să adopte aspectul bărbierit curat, obişnuit în Europa de Vest.

7. Francezii au avut o taxă pe sare numită gabela, care i-a enervat pe mulţi şi a fost unul dintre factorii care au contribuit la Revoluţia Franceză.

8. În 1885, Canada a creat impozitul pe chinez, care a impozitat intrarea imigranţilor chinezi în Canada. Impozitul a durat până în 1923, când s-a adoptat o lege care interzicea intrarea chinezilor în Canada, cu câteva excepţii.

9. Japonia a impus o taxă pe whisky care se bazează pe procentul de alcool în volum, astfel încât producătorii japonezi de whisky au început să-şi dilueze produsul cu apă pentru a evita taxa. Producătorilor europeni de whisky li s-a interzis să facă acest lucru; de aceea, whisky-ul japonez a avut un avantaj în Japonia.

10. În timpul domniei regelui Henry I al Angliei (între anii 1100–1135), tinerii care refuzau să lupte pentru rege erau taxaţi, iar pentru ca efectul pshiologic să fie şi mai puternic, taxa a primit numele de taxa pe laşitate. De-a lungul timpului, nivelul acestei taxe a crescut de peste trei ori şi chiar s-a aplicat şi pe timpul perioadelor de pace şi a fost eliminată după aproximativ 300 de ani.

Sursa
Economie
Celebrul Robert Kiyosaki spune că un Bitcoin va ajunge...

Prețul bitcoin va crește la 1,2 milioane de dolari î...

Economie
De ce minciunile Chinei sunt mai periculoase decât par...

Operațiunile Partidului Comunist Chinez în sfera info...

Economie
Cea mai mare economie a lumii este în corzi. Cea mai m...

Nu este clar dacă inflația va reveni, dar o economie ...

Economie
România ar putea primi 4 miliarde de euro în luna iul...

„Dacă Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă...

Economie

Se pornește tăvălugul pentru războiul printre ghețuri. Ce va face...

Armata construiește un vehicul tactic unic pentru a desfășura misiuni de luptă cu risc ridicat, ...

Tarom îşi înjumătăţeşte flota: cu ce preţ vrea să vândă cele 14 avioane...
Compania Tarom a anunţat că va vinde 14 dintre cele 29 de aeronave pe care le deţine, în special aeronave ...
Industria aeriană se confruntă cu cea mai dură criză din istoria aviaţiei. Oficial KL...
Întreaga industrie aeriană se confruntă cu cea mai dură criză din istoria aviaţiei, a transmis, vinery, ...
Răsturnare de situaţie: Romgaz anunţă că suspendă rezilierea contractului pentru cen...
Producătorul de gaze naturale Romgaz a anunţat vineri la Bursa de la Bucureşti suspendarea notificării de ...
Economie
Florin Cîţu asigură că sistemul fiscal actual va fi...

Sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar taxele şi ...

Economie
Preţurile mondiale la alimente continuă să crească....

Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar aceas...

Economie
Noi stickere pe Whatsapp. Abţibilde despre vaccinare, ...

Ca să poţi comunica mai uşor despre pandemie, vaccin...

Economie
Imagini spectaculoase cu drumul expres care ajunge dire...

Lucrările la drumul expres care ocoleşte oraşul Giur...

Economie: Premieră în sistemul energetic: cărbunii ies de pe podiumul producătorilor

Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazi...

Economie: GÂNDUL FINANCIAR: Violența domestică. Anca Dragu, președinta Senatului: „Ne trebuie instituții și mecanisme care efectiv să protejeze femeile”

Violența domestică, traficul de persoane și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt trei dintre domeniile pentru care președinta S...

Economie: Top 2020: Las mayores empresas de Rumania

Un análisis de Business Magazine basado en datos del Registro Mercantil nos presentó, a finales de 2020, el top de las empresas más grand...

Economie: Proiect grandios pentru Salina Turda: 27 de milioane de euro vor fi investite pentru modernizarea Minei Iosif

Finanțarea va fi atât din partea municipalității cât și de la Uniunea Europeană. Autoritățile locale doresc astfel dublarea...

Economie: Investiţii inteligente, în plină pandemie. Cum a luat naştere primul Coffee-to-Go pe roţi din Iaşi

În perioada asta mulţi ar evita orice investiţie. Dar pentru un om cu experienţă în afaceri oportunităţile apar în orice moment. Ia...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.