Biden renunţă la ideea ca unele companii să fie exceptate de la taxa digitală

Economie

Publicat 2021-02-27 06:57:52

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus oficialilor din grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) că noua administraţie de la Washington a renunţat la ideea fostului preşedinte Donald Trump de a permite unora dintre companii să nu fie supuse noilor reglementări globale referitoare la taxa digitală, mărind astfel speranţa că un acord va putea fi încheiat până în vară, transmite Reuters.

Aproape 140 de ţări au stabilit ca termen limită mijlocul anului 2021 pentru a încheia discuţiile referitoare la modernizarea regulillor învechite cu privire la cât de mult pot guvernele să impoziteze comerţul transfrontalier şi pentru a stabili o taxă minimă de impozitare a întreprinderilor la nivel global, după ce negocierile aproape s-au blocat anul trecut din cauza propunerii SUA .

„Secretarul Yellen a anunţat că ne vom angaja ferm pentru a aborda ambii piloni ai proiectului OCDE şi că Statele Unite nu mai pledează pentru implementarea unei protecţii în pilonului 1”, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA.

Discuţiile multilaterale de reformare a impozitării globale în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, deja dificile, s-au blocat după ce fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a insistat asupra măsurii controversate la sfârşitul anului 2019.

Experţii fiscali şi oficialii din domeniul finanţelor din întreaga lume au avertizat că propunerea SUA ar fi putut permite marilor companii americane precum Amazon, Google Alphabet şi Facebook să renunţe la orice a fost convenit la nivel internaţional.

Declaraţia lui Yellen făcută în faţa miniştrilor de Finanţe şi bancherilor centrali ai G20 a fost bine primită de oficialii europeni.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a descris acţiunea SUA drept un progres major, care ar putea deschide calea către un acord mai larg.

„Colega mea americană Janet Yellen a declarat astăzi miniştrilor de Finanţe ai G20 că Statele Unite vor participa şi că noile reglementări pentru o impozitare internaţională echitabilă ar trebui să fie obligatorii pentru toate companiile”, a afirmat ministrul într-o declaraţie acordată după întâlnire. Acesta a arătat că Yellen le-a spus oficialilor G20 că Washingtonul planifică, de asemenea, să reformeze reglementările fiscale minime ale SUA în conformitate cu o propunere a OCDE pentru un impozit minim efectiv global.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, unul dintre cei mai vocali critici ai propunerii SUA privind excepţiile, a lăudat la rândul său anunţul SUA.

„Este posibil un acord până în vară, mai ales acum că Statele Unite au confirmat că renunţă la principiul excepţiilor”, a spus Le Maire după întâlnire.

Într-o scrisoare adresată oficialilor G20 publicată joi, Yellen a subliniat angajamentul administraţiei Biden pentru discuţii multilaterale privind problema impozitării globale, „depăşind dezacordurile şi găsind soluţii viabile într-un mod corect şi judicios”.

Sursa
Economie
Se pornește tăvălugul pentru războiul printre gheț...

Armata construiește un vehicul tactic unic pentru a de...

Economie
Tarom îşi înjumătăţeşte flota: cu ce preţ vrea ...

Compania Tarom a anunţat că va vinde 14 dintre cele 2...

Economie
Industria aeriană se confruntă cu cea mai dură criz...

Întreaga industrie aeriană se confruntă cu cea mai d...

Economie
Răsturnare de situaţie: Romgaz anunţă că suspendă...

Producătorul de gaze naturale Romgaz a anunţat vineri...

Economie

Florin Cîţu asigură că sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar...

Sistemul fiscal actual va fi menţinut, iar taxele şi impozitele nu vor creşte, în scopul sprijin...

Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai r...
Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează con...
Noi stickere pe Whatsapp. Abţibilde despre vaccinare, realizate în colaborare cu OMS...
Ca să poţi comunica mai uşor despre pandemie, vaccin şi alte consecinţe ale acestora Whatsapp a venit cu ...
Imagini spectaculoase cu drumul expres care ajunge direct la graniţa cu Bulgaria. „Scă...
Lucrările la drumul expres care ocoleşte oraşul Giurgiu şi ajunge direct în vama cu Bulgaria ar putea fi ...
Economie
Planul de stimulare al lui Biden deschide calea către ...

Deficitul SUA ar putea creşte cu 56 de miliarde de dol...

Economie
Soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ ...

Unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din d...

Economie
De ce a eșuat cel mai așteptat test al unei rachete h...

Primul test al unei rachete hipersonice a eșuat, au an...

Economie
Cu cât a scăzut PIB-ul României anul trecut. Noi cif...

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trime...

Economie: Premieră în sistemul energetic: cărbunii ies de pe podiumul producătorilor

Cărbunii au livrat anul trecut 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazi...

Economie: GÂNDUL FINANCIAR: Violența domestică. Anca Dragu, președinta Senatului: „Ne trebuie instituții și mecanisme care efectiv să protejeze femeile”

Violența domestică, traficul de persoane și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt trei dintre domeniile pentru care președinta S...

Economie: Top 2020: Las mayores empresas de Rumania

Un análisis de Business Magazine basado en datos del Registro Mercantil nos presentó, a finales de 2020, el top de las empresas más grand...

Economie: Proiect grandios pentru Salina Turda: 27 de milioane de euro vor fi investite pentru modernizarea Minei Iosif

Finanțarea va fi atât din partea municipalității cât și de la Uniunea Europeană. Autoritățile locale doresc astfel dublarea...

Economie: Investiţii inteligente, în plină pandemie. Cum a luat naştere primul Coffee-to-Go pe roţi din Iaşi

În perioada asta mulţi ar evita orice investiţie. Dar pentru un om cu experienţă în afaceri oportunităţile apar în orice moment. Ia...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.