Ziua Libertăţii Presei. Cum a ajuns jurnalistul să fie o ţintă

Social

Publicat 2021-05-03 13:58:00

Dacă n-ar exista jurnalişti, dacă ai trăi într-o lume fără presă, abuzurile puterii din toată lumea ar fi trecute sub tăcere. Ai pierde drepturi şi libertăţi fără să îţi dai seama. Ţi se par cuvinte mari? Nu sunt.

Războaie, legi schimbate pe furiş, corupţie, dispreţ la adresa regulilor pe care le respectăm toţi, oameni la fel ca tine, dar călcaţi în picioare pentru că sunt mai săraci sau mai bolnavi. De toate astea n-ai afla fără o presă care chiar îşi face treaba.

Dar, ca jurnaliştii să îşi facă meseria, au nevoie de 3 lucruri: să trăiască într-o democraţie cu tradiţie, să aibă conştiinţă de sine, adică să-şi respecte legitimaţia pe care o poartă şi instituţiile media să fie stabile financiar.

Azi e Ziua Mondială a Presei Libere. E ziua în care noi îţi spunem: Gândeşte liber. Îţi dau puterea!

Jurnalistul, o ţintă

Jurnalista Anna nu juca un rol, trăia ultima clipă din viaţa ei, în 2016, când a fost împuşcată, în scara blocului în care locuia. Oficial, nu se ştie cine şi de ce a tras.

Neoficial, mai bine de 7 ani l-a supărat pe Putin. Şi s-a încăpăţânat să spună adevărul, indiferent de consecinţe. Te întrebi dacă în România se poate întâmpla asta?

Îţi amintesc episodul în care preşedintele ţării a smuls telefonul de la un jurnalist şi a înregistrat convorbirea dintre el şi soţia sa, Maria.

Informaţia a ajuns în spaţiul public. Cum a fost posibil? Răspunsul e simplu: serviciile secrete n-au fost în stare să cureţe telefonul. Datele au putut fi recuperate. Inclusiv filmarea pe care preşedintele a uitat să o oprească.

Aceleaşi servicii pe care Băsescu a vrut să le introducă în redacţiile de presă, în 2010. Cum voia să controleze jurnaliştii? În Strategia Naţională de Apărare a încercat definirea presei ca vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale.

Un scandal public a oprit demersul, dar chestiunea de fond n-a fost nici azi clarificată. Uite cum vede scandalul, după 11 ani, profesorul Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti, una dintre cele mai importante instituţii din România.

„Întotdeauna nuanţele fac diferenţa. Presa este acum o vulnerabilitate în toată lumea…. noilor media. În acelaşi timp, răspuns instituţional, dacă o definim aşa, marilor probleme sociale: mafia, corupţia, răspuns instituţional, strategic”, a spus Marian Preda.

Presa e o ţintă pentru putere în toată lumea

Aproape de noi, în Serbia, jurnaliştii de investigaţii au ajuns să fie ameninţaţi de interlopi pentru că au arătat legăturile lor cu politicienii. A fost nevoie de intervenţia mai multor ambasade străine pentru ca situaţia să se calmeze.

Şi în România jurnaliştii au fost ameninţaţi cu moartea. E şi cazul Emiliei Şercan. Ziarist vechi de investigaţii, profesor la Facultatea de Jurnalism. Ea a demonstrat cum îşi luau, ilegal, poliţiştii titlul de doctori. Şi, tot un poliţist a fost cel care a ameninţat-o cu exterminarea.

Acum, el îşi aşteaptă sentinţa, în instanţă. Intimidarea celor care vor să spună o poveste reală e un fenomen care apare pe toată planeta atunci când jurnaliştii fac legături între lumea politică şi criminalitate. E motivul pentru care, permanent, politicienii încearcă să preia controlul presei.

„Nu trebuie să existe ierarhii. Adevărul şi numai adevărul. În toată ecuaţia asta, cel mai important actor este cel de-al treilea: adică publicul larg – societatea. Jurnalistul şi oamenii politici ar trebui să fie în slujba societăţii”, a explicat profesorul Marian Presa.

Sursa
Social
Accident grav în judeţul Prahova. Două persoane au d...

Două persoane au murit, iar alte trei sunt rănite în...

Social
Când ar trebui făcută a treia doză de vaccin Pfizer...

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeri...

Social
17.000 de euro, despăgubirea pe care o poate primi o f...

17.000 de euro. Atât trebuie să plătească autorită...

Social
Video Unele persoane se tem să renunțe la mască. Psi...

Au trecut deja mai multe zile de când nu mai suntem ob...

Social

Fetița de 5 ani lovită de mașină la Mitocu Dragomirnei a murit. Fl...

O fetiță de cinci ani a murit după ce a fost lovită de o mașină, pe raza localității Mitocu...

Incendiu la mansarda unui bloc din Popesti-Leordeni, Ilfov...
Un incendiu puternic a izbucnit, luni, la mansarda unui bloc din Popești Leordeni, Ilfov, potrivit primelor i...
Copil de 6 ani, în stare gravă după ce a fost muşcat de câinele familiei...
Incident grav într-o familie din judetul Iaşi. Un copil de doar 6 ani a ajuns în stare gravă la spital dup...
Sorin Cîmpeanu, despre cazul copilului peste care a căzut un dulap: O cercetare a poliţ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus că în cazul incidentului de la şcoala 206 din Bucureşti, unde...
Social
Când se va merge la şcoală în Capitală. Anunţul l...

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat luni c...

Social
Cod galben de ploi şi vijelii pentru 14 judeţe din ţ...

Meteorologii au emis un Cod galben de averse pentru 14 ...

Social
Incident într-o şcoală din Bucureşti. Un dulap a c...

Un copil a ajuns la spital după ce un dulap i-a căzut...

Social
Electric Castle nu va avea loc nici anul acesta. Anunţ...

„Avem veşti triste. Electric Castle nu va avea loc a...

Social: Cristian Ghinea, la TVR: Pensiile speciale sunt o ruşine, trebuie să le reducem. E o diferență prea mare între pensiile mici și pensiile mari

Vrem bani europeni, dar îi primim dacă facem reforme. Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să cuprindă şi reg...

Social: Răsadurile românești sunt la mare căutare. Cultivatorii nu mai sunt atrași de soiurile din import, care au invadat piețele

Sunt pline piețele de răsaduri de roșii și castraveți din străinătate, dar românii au devenit mai pretențioși și nu se mai lasă ...

Social: VIDEO Cod roşu de inundaţii în Satu Mare: 100 de oameni evacuaţi, sute de oi moarte sau dispărute

Din cauza ploilor abundente, în localitatea Răteşti 100 de persoane au fost evacuate în căminul cultural şi 60 de gospodării sunt inu...

Social: Video Accident grav în Neamţ. Un TIR ar fi agăţat un pod de cale ferată. Două persoane au murit, iar alte trei primesc îngrijiri medicale

UPDATE: Conform ISU Neamţ, doi bărbaţi au murit în urma accidentului, iar alţi doi bărbaţi de 74 şi 55 de ani şi o femeie de 76 de ...

Social: Pericol de explozie pe A1. Cisternă cu 30 tone de motorină, în flăcări pe autostradă, aproape de Pitești | FOTO-VIDEO

Incident grav pe A1 București – Pitești. O cisternă încărcată cu 30 de tone de motorină a luat foc pe autostradă, la kilometrul 10...

Social: Compania răspunzătoare de poluarea masivă cu amoniac a râului Bicaz a fost amendată cu 200.000 de lei

200.000 de lei  - este amenda dată dată de Garda de Mediu Neamț companiei producătoare de  ciment din Taşca pentru poluarea masivă c...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.