Porcul naţional, înainte de Brexit | Un editorial de Gabriel Giurgiu, realizatorul emsiunii "Europa mea"

Actualitate

Publicat 2021-02-22 14:45:00

Funcţionarul este amărât. Amărât este Funcţionarul. Vorbeşte rar, cumpănit, îşi alege cu grijă cuvintele. La un moment dat, izbucneşte. „Trimitem documentele iniţiale, drafturile, spre Secretariatul General al Comisiei şi, după un sfert de oră, le au, pe căi informale, toate Reprezentanţele Naţionale. Nu se poate. Ştiam câte ceva despre interesele naţionale aici, dar în ţara pe care o cunosc cel mai bine, se credea că există un interes comun european, în nici un caz că prioritare sunt mizele naţionale, că scopul general-european este, câteodată, ultimul pe listă. Dacă ştiam de la început, mă mai gândeam dacă să mă angajez la Comisie.”

Mic dicţionar: Comisia este Comisia Europeană. Reprezentanţele Naţionale înseamnă misiunile diplomatice (tehnice), care asigură legătura directă între guvernele statelor membre şi Comisia Europeană.

Oamenii din Reprezentanţe negociază în numele statului-membru poziţia naţională în privinţa oricărui act emis de Comisie.

„Ţara pe care o cunosc cel mai bine” este expresia obligatorie atunci când un angajat al Comisiei vorbeşte despra ţara natală. Este un soi de corectitudine politică. Ei nu au voie să spună „ţara mea, cutare”. Se presupune că ei lucrează în numele interesului general-european, non-stop, zi-lumină, şapte zile pe săptămână.

Aşa începusem articolul. Era vineri seară (da, stimată Redacţie, câteodată mă loveşte hărnicia vineri seara, aşa să ştiţi), acum cam zece ani. Soţia se uita la televizor şi a nimerit pe TVR2. Mă cheamă. Bombăn. „Am de scris, ce e la televizor?” „Taci şi uită-te”, zice. Mă uit. Emisiunea lui Jamie Oliver. „Exact de emisiuni culinare aveam chef acum”, îi zic, uşor iritat. „Taci şi uită-te, nu te repezi”, îmi zice. Tac. Mă uit. Rămân pe gânduri, semi-fascinat.

În ediţia respectivă, Jamie Oliver a luat la bani mărunţi ... creşterea, reproducerea şi sacrificarea porcilor de carne în Marea Britanie. Demersul iniţial: dacă tot vă sfătuiesc cum să gătiţi, e cazul să aflaţi şi cum se produce carnea de la supermarket. Buget mare. Studio, decor scump, public, audienţă activă. În mijlocul studioului, un porc. De fapt, o scroafă. Jamie ne arată cum se face monta. Ia lichidul seminal (recoltarea fusese făcută la începutul ediţiei, pierdusem momentul) şi îl introduce printr-o sondă la „locul potrivit”. Totul, făcut „live”. Trec peste detalii. Apoi, ni se arată cum se castreaza vierii pentru că, se spune, carnea lor are un miros neplăcut dacă nu sunt castraţi. Imagini nasoale. Apoi, emisiunea începe să prindă un „gust” palpitant.

Aflăm că, în Marea Britanie, doar 2% din porcii-masculi sunt castraţi, că procedeul acesta „barbar” se mai păstrează doar în restul Uniunii Europene. În principal, în Danemarca. Apoi ni se arată uciderea porcului în abator, cu toate cele necesare asomării regulamentare. Imagini neplăcute, din nou. Într-un fel, asist la un demers jurnalistic cumva logic. Dacă tot cumpărăm feliuţele de friptură din raft, măcar să ştim care e procesul tehnologic. Poate vrem să devenim vegetarieni. Ei, nu, nu acesta era demersul. Secvenţa imediat următoare este cu Jamie într-un supermarket popular, făcând un concurs ad-hoc între cumpărători. „Care din aceste produse este britanic şi care este import din Uniunea Europeană?” Apoi, începe să beştelească firmele care nu scriu suficient de mare pe ambalaj faptul că porcul este (a fost) de fapt danez şi nu englez.

Urmează alt moment fascinant. Jamie se duce pe la diverse instituţii publice (Parlamentul Britanic, Fiscul, Scotland Yard). Ţine câte un mic discurs. „Scotland Yard are 60.000 de angajaţi, importă o grămadă de mâncare pentru cantină. 80 la sută din carnea de porc de la cantina lor este de origine daneză. Ruşine!” Revenim în studio. Acolo se găseşte directoarea de achiziţii de la Scotland Yard. Este pusă să promită solemn că la cantina lor se va mânca doar carne de porc de origine britanică. Perplexitate: oare ei nu fac achiziţiile publice pe bază de licitaţie? Dacă da, cum pot exclude o firmă comunitară, non-britanică?

Perplexitatea creşte. Tot în studio este şi o doamnă ministru (membru al cabinetului) care zice şi ea cum va face pentru ca produsele „de origine porcină” achiziţionate de instituţiile publice britanice să fie cât mai ... britanice. Atât a spus în emisiune. Ditai ministrul a venit să transmită o singură frază, conform desfăşurătorului.

Trecem apoi la un măcelar care ne explică de unde vin dezechilibrele de pe piaţa cărnii (de porc). Ele apar din preferinţele publicului. Aflu că se cumpără mult mai mult cotlet şi muşchi, pe când spata nu se cumpără pentru că englezii nu o consideră suficient de bună. De aceea, Marea Britanie trebuie să importe (în special, din Danemarca) mulţi porci, doar de dragul cotletelor. De aceea, fermierii britanici nu câştigă suficienţi bani. Ergo, englezii trebuie să afle ce bună e spata. Trecem în studio. Jamie prepară pe loc o friptură din spată. Ne-o laudă. E cea mai bună friptură care se poate prepara din carne de porc, zice el. Îl cred, doar e Jamie Oliver!

De îndată ce e gata, Jamie pune friptura pe o masă şi îi invită pe reprezentanţii de achiziţii ale celor mai mari lanţuri de supermarketuri să o guste. Toţi (vreo 12, aduşi în studio) dau ochii peste cap de încântare şi promit că vor promova spata de porc britanic în magazinele lor.

Pe final, apogeul. Jamie vine la cameră (în planul doi, reprezentanţii supermarketurilor bagă în ei şi dau ochii peste cap, în continuare) şi zice (reproduc din memorie): „dacă nici după această emisiune nu v-aţi convins că trebuie să cumpăraţi numai porc britanic, înseamnă că sunteţi nişte fraieri şi mi-am pierdut vremea de pomană. Nu mai achiziționaţi carne de la porci din Uniunea Europeană! Asiguraţi-vă că e vorba de carne englezească, până să o puneţi în coş. Doar aşa puteţi să contribuiţi la păstrarea unei industrii de tradiţie etc.” Generic. Emisiunea s-a terminat.

Aparent, între începutul articolului şi restul, nu e nicio legătură. Aparent.

Sursa
Actualitate
Florin Cîțu ar putea trimite corpul de control la Min...

Premierul Florin Cîţu a anunţat că se vor face veri...

Actualitate
Crește numărul persoanelor decedate de COVID. Peste 2...

În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.280 de caz...

Actualitate
Poliţia, amenzi în valoare de aproape 1.100.000 de le...

În ultimele 24 de ore, Poliţia Română, împreună c...

Actualitate
Celulă de criză la Poliția Română, pentru funerali...

Polițiștii sun în alertă maximă după ce, luni, la...

Actualitate

Cîțu anunță anchetă a Corpului de control după ce Ministerul Să...

Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Mi...

GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, liderul SedLex, despre tragedia de la Onești: „Trebuia in...
Florin Vîlnei, liderul sindicatului SedLex, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că în cazul tragediei de la Oneșt...
Prognoza meteo ANM. Vremea se schimbă radical! Luna martie vine cu temperaturi nemaivăzu...
Prognoza meteo ANM. Vremea se schimbă radical! Luna martie vine cu temperaturi nemaivăzute. Anunțul făcut ...
Premierul Florin Cîțu intervine în campania de vaccinare! A pus piciorul în prag: E o ...
Premierul Florin Cîțu intervine în campania de vaccinare, cu o solicitare expresă la adresa ministrului S...
Actualitate
Ne așteaptă ce-i mai rău în România. Un doctor sup...

Un doctor supercunoscut vine cu vești proaste în plin...

Actualitate
Turnul Sfatului: ”Și eu am omorât oameni!” Dezvă...

”Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vr...

Actualitate
Cum își șantaja un fost boxer vechiul partener de fu...

În prezent antrenor de kickboxing, un băcăuan de 41 ...

Actualitate
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice...

Temperaturile se vor încadra în normalul acestei peri...

Actualitate: SEMNAL DE ALARMĂ | Focar de pestă porcină în județul Arad. Peste 20.000 de porci urmează să fie sacrificați

Peste 20.000 de porci de la cel mai mare combinat agroindustrial din vestul țării urmează să fie uciși, după ce zeci de animale au mur...

Actualitate: Au intrat în vigoare restricțiile pentru București. Teatrul Național suspendă activitatea în sălile proprii pentru următoarele 14 zile

De la miezul nopţii, pentru următoarele 14 zile, restaurantele, cinematografele, cafenelele şi barurile s-au închis din nou în Bucureș...

Actualitate: În Elveția ar putea fi interzisă purtarea vălului islamic în public

În Elveția, vălul islamic va fi, cel mai probabil, interzis. Proiecțiile referendumului organizat în Țara Cantoanelor pe această tem...

Actualitate: Au fost aleși primii stejari care vor fi folosiți la reconstrucția acoperișului catedralei Notre Dame din Paris

În Franta au fost aleși primii opt stejari care vor fi folosiți la reconstrucția acoperișului catedralei Notre Dame din Paris, distrus ...

Actualitate: Israel: Concert cu 500 de persoane la Tel Aviv. Au avut acces doar persoanele vaccinate

Cultura și divertismentul revin la viață în Israel. Sute de oameni au fost vineri seara la un concert pe un stadion din Tel Aviv, dar nu...

Actualitate: Alimente de bază continuă să se scumpească de la începutul pandemiei

Alimentele de bază continuă să se scumpească de la începutul crizei sanitare. Prețurile principalelor materii prime au crescut pentru ...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.