Renate Weber explică de ce nu a atacat la CCR Legea privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu a identificat un motiv de neconstituţionalitate

Justiție

Publicat 2021-02-24 12:45:00

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că nu a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) Legea privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, deoarece nu a identificat în acest act normativ niciun motiv de neconstituţionalitate.

'Noi am discutat foarte serios în câteva rânduri acest lucru, am fost deja sesizaţi informal şi înainte ca legea să fie adoptată, după adoptare am primit chiar o petiţie în mod oficial din partea Asociaţiei Foştilor Parlamentari (...) Noi nu am identificat în această lege un motiv de neconstituţionalitate, în sensul în care, în urma Deciziei 900 din 15 decembrie 2020 a Curţii Constituţionale, lucrurile s-au clarificat în opinia noastră, adică acolo, în acea decizie, Curtea Constituţională practic deschide uşa pentru modificări legislative, inclusiv pentru abrogări de asemenea pensii', a spus Renate Weber, miercuri, pentru Digi FM.

Potrivit lui Renate Weber, în acea decizie, CCR precizează foarte clar că doar magistraţii sunt cei care au un suport constituţional pentru a fi beneficiarii unor pensii speciale.

'Incompatibilităţile lor sunt prevăzute de Constituţie. Se referă Curtea acolo şi la ce înseamnă independenţa acestora, dar citind decizia cu un ochi foarte atent, mi s-a părut că, de fapt, Curtea spune că pentru celelalte categorii de beneficiari de astfel de pensii e o chestiune de opţiune politică, iar din perspectiva aceasta cred că practica, în general, chiar în cadrul UE, diferă de la stat la stat. În România, multă vreme nu au existat astfel de pensii, după ce ele au fost introduse, acum s-a decis că trebuie eliminate. Poate se vă găsi o altă formă prin care parlamentarii să poată să obţină astfel de pensii, nu ştiu, dar pe ceea ce am văzut în acest moment, noi nu am identificat un motiv clar de neconstituţionalitate', a subliniat Avocatul Poporului.

Cât priveşte teoria drepturilor câştigate, Renate Weber este de părere că aceasta nu se susţine în cazul Legii privind desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pentru că actul normativ nu prevede să le ia beneficiarilor pensiile speciale obţinute până în prezent, ci se referă la situaţia în viitor. Întrebată dacă legea mai poate fi atacată, ea a răspuns:

'Nu am atacat-o, nu a atacat-o nici Guvernul la Curtea Constituţională, deşi Guvernul a comunicat un punct de vedere Parlamentului, atunci când i s-a cerut, prin care nu este, de fapt, de acord cu legea votată în cele din urmă în Parlament. Cu toate acestea, punctul de vedere nu produce efecte juridice şi cu toate acestea Guvernul nu a atacat legea la Curtea Constituţională. Cred că aici va trebui ca înşişi beneficiarii de până acum ai unei astfel de pensii să se gândească în ce măsură, pe calea unei excepţii în cadrul unui proces civil, vor putea să facă acest lucru. Nu intră în competenţele noastre să dăm sfaturi în acest sens, dar ei vor putea să analizeze'.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, act normativ prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru parlamentari. Pe 17 februarie, Parlamentul a adoptat cu amendamente proiectul iniţiat de PSD şi a respins proiectele USR PLUS şi PNL pe aceeaşi temă, scrie Agerpres.

Sursa
Justiție
Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv la trei ani...

Mario Iorgulescu, fiul preşedintele Ligii Profesionist...

Justiție
BREAKING NEWS  Avocatul Winzer, lecție pentru ministr...

Stelian Ion, ministrul Justiției, este omul care spune...

Justiție
Un recidivist a fost arestat după ce s-a dat procuror ...

Un fals procuror DIICOT și avocat a fost arestat. Băr...

Justiție
CCR: Punerea în executare a unei condamnări înainte ...

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, mie...

Justiție

Trei persoane trimise în judecată pentru că importau zahăr, dar de...

Trei persoane au fost trimise în judecată de DNA Ploieşti după ce au importat din Turcia zahăr ...

CCR: Procurorii DNA nu mai pot cerceta fapte pentru care nu au competenţă...
Prevederea potrivit căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul D...
Percheziții în București. O agenție de turism ar fi vândut teste false Covid...
O agenție de turism din București ar fi vândut buletine false de analize medicale cu rezultat negativ la Co...
Pensiile magistraţilor, vizate de schimbări. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, propune ...
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a vorbit despre deficitul de personal din sistemul judiciar. El vrea să in...
Justiție
Alex Bodi, fostul soţ al Biancăi Drăguşanu, trimis ...

Alex Bodi, fostul soţ al Biancăi Drăguşanu, a fost ...

Justiție
Caz Onești. Familia uneia dintre victime cere daune de...

Familia celui mai tânăr muncit sechestrat și ucis de...

Justiție
Peste 9.000 de pachete cu țigări de contrabandă, dep...

Polițiștii de frontieră au descoperit, ascunse la bo...

Justiție
14 protestatari au fost arestați pentru 30 de zile, du...

14 protestatari dintre cei 18 reținuți ieri au fost a...

Justiție: Membrii PNL au retras plângerea împotriva hoților care le-au spart sediul

Reprezentanții PNL Neamț au retras plângerea împotriva hoților care au spart sediul în noaptea de 26 spre 27 august 2020....

Justiție: Polițiști urmăriți penal pentru mită contra permise vor fi din nou examinatori

Trei dintre politiştii din Suceava, bănuiţi că luau mită de la persoane care voiau să obţină permisul de conducere vor fi...

Justiție: Bebeluș abandonat în scara unui bloc, la Râmnicu Vâlcea. Mama este căutată de poliție

O mamă din Râmnicu Vâlcea este căutată de poliţişti după ce şi-a abandonat fetiţa abia născută, în scara unui bloc din oraş. B...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.