BREAKING NEWS  Avocatul Winzer, lecție pentru ministrul Stelian Ion: Cade ca bolovanul în propria groapă

Justiție

Publicat 2021-04-09 07:57:00

Stelian Ion, ministrul Justiției, este omul care spune că trebuie să aștepte motivarea CCR ca să poata modifica Codul de procedură penală și nu știe dacă referendumul pe justiție îl lasă să dea OUG. Avocatul Cristian Winzer explică unde greșește ministrul Justiției.

”Cine organizează/susține referendum manipulator pe justiție, împingând justiția în bătălia electorală, cade ca bolovanul în propria groapă. Câteva scurte considerații privitoare la declarațiile absolut elucubrante ale ministrului justiției în guvernul Cîțu, domnul Stelian Ion, care susține că trebuie așteptată motivarea Curții Constituționale referitoare la necesitatea ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării soluției și care nu știe dacă referendumul din 2019 împiedică sau nu guvernul să promoveze și să adopte o OUG pentru modificarea Codului de procedură penală:

1.1. Deși dispozițiile art. 147 alin. (4) din Constituție statuează că ”deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României” și că ”de la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, față de argumentele expuse pe scurt în comunicatul instanței de contencios constituțional, oricine (chiar și domnul ministru) poate înțelege motivele obiective pentru care s-a dispus în sensul constatării încălcării legii fundamentale și a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale: ”Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză LIPSEȘTE persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, ADUCE ATINGERE dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este CONTRARĂ dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.”

1.2. A aștepta motivarea deciziei Curții Constituționale înseamnă a detona, cu bună-știință, întregul sistem contencios penal. Aceasta în condițiile în care, odată publicată în Monitotul Oficial, decizia va genera inițial SUSPENDAREA DE DREPT a dispozițiilor constatate a fi neconstituționale, iar ulterior (în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei), acestea își vor ÎNCETA efectele juridice (dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun în acord prevederile constatate neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei).

1.3. Ministrul justiției este obligat astfel să inițieze IMEDIAT textul proiectului de act normativ care să modifice Codul de procedură penală în sensul reglementării cadrului legal de redactare/motivare a hotărârii judecătorești la data pronunțării soluției.

1.4. Personal, apreciez că NU există niciun impediment ca această modificare să fie realizată prin OUG. Astfel, dincolo de inutilitatea din punct de vedere juridic a referendumului POLITIC din mai 2019 (acesta fiind doar consultativ, negenerator de efecte/consecințe juridice) și a scopului său eminamente politic, oricine (chiar și actualul și vremelnicul ministru al justiției) poate înțelege că una dintre întrebări viza interzicerea adoptării OUG DOAR ”în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare”, deci NU și în domeniul procesual penal.

Apreciez că suntem în prezența unei situații vădit excepționale, a cărei reglementare NU poate fi amânată, existând o stare de fapt obiectivă, cuantificabilă, independentă de voința Guvernului, care, în asemenea împrejurări, este OBLIGAT să reacționeze prompt pentru apărarea unui interes public pe calea ordonanței de urgență. Dacă domnul ministru nu înțelege textul art. 115 din Constituție, îi recomand să citească, de îndată, Deciziile CCR nr. 83/1998, 134/2005, 214/2019”, a explicat avocatul Cristian Winzer.

Sursa
Justiție
Procurorul SIIJ Iaşinovschi, din dosarul alegerilor de...

Surse judicare susțin că procurorul SIIJ Sorin Iaşin...

Justiție
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul finanţ...

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judeca...

Justiție
Liviu Dragnea a câştigat procesul cu Penitenciarul Ra...

Judecătorii au decis că lui Liviu Dragnea i-a fost î...

Justiție
AMASP: Jurnaliștii nu au dreptul să publice discuții...

Presa procurorilor prezintă întocmai și la timp soli...

Justiție

BREAKING NEWS  SIIJ, anunț despre ancheta în cazul alegerilor local...

SIIJ a făcut precizări după ce s-a vehiculat că Daniel Tudorache ar fi luat cu o mie de voturi m...

Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție...
Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în dosa...
Percheziţii cerute de Italia. Trafic de pui de bulldog și droguri veterinare...
Au fost desfășurat percheziții, la solicitarea autorităților italiene, pentru trafic ilegal de droguri ve...
Sorin Strutinsky s-ar fi predat în Italia...
Sorin Strutinsky s-ar fi predat la o secție de Poliție din Italia....
Justiție
Bătrân, achitat definitiv după ce a pus 100 de lei ...

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia desființează ...

Justiție
Inspecția Judiciară: Premierul Cîțu, ministrul Stel...

Inspecția Judiciară, sesizată de judecătorul CSM An...

Justiție
Florin Cîţu, Stelian Ion, Rareş Bogdan, Dacian Ciolo...

Inspecţia Judiciară apreciază că premierul Florin C...

Justiție
Biciclistul din Sibiu care a lovit o fetiță de doi an...

Poliția din Sibiu a anunțat, la câteva ore de la ape...

Justiție: Președintele CSM și alți 10 membri ai Consiliului și-au dat în judecată instituția pentru un spor de 25% la salariu. Remunerațiile lor sunt între 5.300 și 10.100 de euro

11 dintre cei 14 membri ai CSM au dat în judecată instituția la care lucrează pe motiv că sunt discriminați. Potrivit Radio Europa Lib...

Justiție: Membrii PNL au retras plângerea împotriva hoților care le-au spart sediul

Reprezentanții PNL Neamț au retras plângerea împotriva hoților care au spart sediul în noaptea de 26 spre 27 august 2020....

Justiție: Polițiști urmăriți penal pentru mită contra permise vor fi din nou examinatori

Trei dintre politiştii din Suceava, bănuiţi că luau mită de la persoane care voiau să obţină permisul de conducere vor fi...

Justiție: Bebeluș abandonat în scara unui bloc, la Râmnicu Vâlcea. Mama este căutată de poliție

O mamă din Râmnicu Vâlcea este căutată de poliţişti după ce şi-a abandonat fetiţa abia născută, în scara unui bloc din oraş. B...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.