EXCLUSIV  Ciachir: ”Restaurante din vremea liberalizării”. Cum era viața, pe vremuri de mult timp uitate, când nu era pandemie

Actualitate

Publicat 2021-02-22 13:14:00

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir revine la DC News cu o nouă mini-serie (trei episoade), intitulată „Restaurante din vremea liberalizării”. Astăzi vă prezentăm un nou episod.

Întrucât restaurantele închideau după miezul nopţii, se mai păstra obiceiul, la cumpăna deceniilor şase şi şapte, ca după un spectacol de teatru, de revistă sau după un film (ultima proiecţie începea la ora 21), unii spectatori, soţ şi soţie, să meargă să cineze la un restaurant; nu neapărat unul de lux. Existau localuri medii, precum „Izvorul Rece”, care perpetua unul interbelic dotat cu o mică grădină, din fosta piaţă Pache Protopopescu, unde statuia primarului bucureştean fusese înlocuită cu o fântână arteziană; „Rustica”, cu o grădină între câţiva arbori planturoşi şi răzleţi, aşezat pe locul de pe panglica de asfalt care duce azi din strada Batiştei spre Teatrul Naţional, unde cânta, la începutul anilor ’60, Gigi Marga. Era un restaurant din aceeaşi categorie cu „Trocadero”, de peste drum de Universitate, cu o mică grădină bine îngrijită, ascunsă între blocuri...

Un imobil de şapte etaje a curmat, la sfârşitul anilor ’50, existenţa bodegii „Cireşica”, de pe Bulevardul Elisabeta, peste drum de Liceul „Gheorghe Lazăr”. După doi ani, pe acelaşi bulevard, rebotezat 6 Martie, la parterul unui bloc abia terminat, lipit de un impozant bloc „cubist”, se inaugura restaurantul „Cişmigiu”, cu un ring de dans circular, înalt, modern. Însă mesele noului local în care se dansa cha-cha erau aliniate ca într-o cantină. Trăsătura aceasta se va regăsi, amplificată, la alte două noi restaurante: „Mioriţa”, din apropierea Casei Scânteii, şi „Perla”, de la parterul unui bloc din intersecţia Căii Dorobanţilor cu Şoseaua Ştefan cel Mare, cu un mic bar la intrare. Erau restaurante vaste şi reci, monotone, lipsite de orice intimitate, deservite de chelneri apatici, menite să rămână aproape goale...

Bodegă de cartier sau restaurant cu meniuri bilingve şi chelneri îmbrăcaţi în smoching ori frac, în România comunizată, localul de consumaţie a fost spaţiul public cel mai depolitizat. Acolo nu încăpeau lozinci ori simboluri oficiale şi numai un nebun i s-ar fi adresat ospătarului cu „tovarăşe”, în loc de „domnule” ori „maestre”.

În anii 1961-1962, Piaţa Cercului Militar din Bucureşti îşi păstra configuraţia dată cu un sfert de veac în urmă de către primarul Dem Dobrescu. În incinta ei apăruseră însă două imobile recente. Primul, cu şase etaje şi mezanin, era situat în capătul străzii Beldiman, având la parter un magazin care desfăcea numeroase sortimente de mezeluri, preparate după reţetele de altădată, brânzeturi, vinuri înfundate, sticle de bere Rahova şi Azuga, coniac şi şampanie Zarea, mastică, lichioruri şi alte băuturi spirtoase... Magazinul se numea „Delta Dunării”. Din raionul de pescărie şi conserve de peşte de la subsol nu lipseau scrumbiile, batogul şi icrele de Manciuria. Tot acolo era un bufet cu mese rotunde şi înalte la care clienţii puteau mânca în picioare un sandvici proaspăt cu icre de crap şi bea un pahar de vin ca-n băcăniile de altădată. Dincolo de hotelul „Bulevard”, la al cărui parter se găsea Librăria Academiei, pe locul blocului ridicat în anii ’80, cu „Pizza Hut” la parter, exista clădirea Compescariei, care lăsa la vedere Biserica Doamnei.

Compescaria avea la etaj un restaurant cu preparate din peşte – îndeosebi pană de somn la grătar şi saramură de crap –, mica sa grădina oferind privelişte spre fostul bulevard Elisabeta, rebotezat 6 Martie. La sfârşitul anilor ’50 dispăruseră de aici tramvaiele, înlocuite cu nişte troleibuze sovietice posace şi greoaie.

Peste drum de Compescaria şi pe un colţ al Căii Victoriei apăruse, pe locul fostei librării Cartea Românească, bombardată în timpul războiului, un bloc de opt etaje cu colonade, aspectuos, bine integrat în spaţiu, care avea la parter magazinul „Romarta Copiilor”. Vizavi de el – clădirea impunătoare a Cercului Militar, rebotezată Casa Centrală a Armatei.

Restaurantul CCA era unul din localurile cu circuit închis din Bucureşti, frecventat de ofiţerii Ministerului Forţelor Armate, dar şi de mulţi civili care aveau permis de intrare acolo, între ei numărându-se profesori şi asistenţi ai Facultăţilor de Istorie şi Filologie de la Universitatea aflată în imediata apropiere. Uneori se putea intra la CCA şi cu un bacşiş de cinci lei strecurat în mâna portarului galonat care stătea lângă uşile batante. Localul era compus dintr-o sală de mese vastă, încadrată de două separeuri prevăzute cu cortine grele de pluş. Unul dintre separeuri era pentru colonei şi generali. Deasupra restaurantului cu ferestre înalte, oglinzi, mese din lemn masiv şi scaune cu spătarele pluşate era Sala de Marmură, unde aveau loc recepţii oficiale.

Restaurantul CCA se deschidea la 10 dimineaţa şi se închidea la 2.30 noaptea. Serviciul era bun, feţele de masă şi şervetele de bumbac pururea apretate şi imaculate, preţurile erau mai mici decât în alte localuri, neaplicându-se nici remiza. La prânz se serveau ciorbe, inclusiv ciorbă de burtă, tuslama, multe feluri de mâncare gătită, iar seara – mititei, patricieni, ficat şi fripturi la grătar cu garnitură de cartofi pai. Între specialităţile locului se aflau icrele de ştiucă sau de crap, cărora bucătarul le adăuga sifon când le prepara. Li se asociau ţuica – iarna, ţuica fiartă – şi alte antreuri: salam de Sibiu, măsline, ghiudem, brânză de Brăila, caşcaval Dobrogea, pastramă de porc, şuncă de Praga servită cu muştar...

Un litru de vin alb înfundat, nepus la comerţ, costa 12 lei, 18 fiind preţul unei sticle de trei sferturi de Muscat Ottonel autentic, cu etichetă, dar destinat exclusiv localurilor cu circuit închis. Se găseau uneori la CCA şi vinuri aduse din mici podgorii: Vânju Mare, Sâmbureşti sau Pleniţa. La ora 20 începea să cânte orchestra, a cărei solistă era alintată „Mica pariziană”. Interpreta tangouri în vogă din repertoriul Aidei Moga, Luminiţei Cosmin, dar şi cântece italiene lansate în recentele lor turnee la Bucureşti de Vico Torriani, Marino Marini, Domenico Modugno sau Claudio Villa.

La CCA veneau şi sportivi, publicişti, actori... George Calboreanu putea fi văzut adesea pe terasa localului sau în separeul pentru colonei şi generali. Rolul lui Ştefan cel Mare din Apus de soare de Delavrancea îl făcuse celebru. În 1957, Patriarhul Justinian se dusese, cu o mică suită, să vadă piesa, aşezat în loja principală a sălii Teatrului Naţional. La sfârşitul spectacolului, Patriarhul mersese în cabina actorului să-l felicite. „Cuuuuuum?!... Însuşi Patriarhul României vine în cuşca unui măscărici!”, exclamase actorul. Impresionat, Justinian a hotărât să-l invite în aceeaşi seară târzie la masă, la Palat, împreună cu întreaga distribuţie. La al doilea fel de mâncare, pe când se trecea de la vinul alb la cel roşu, diaconul care servea a ezitat să-i schimbe paharul. A adus altul, umplându-l cu vin roşu. După ce Calboreanu a sorbit cu plăcere câteva înghiţituri, diaconul l-a întrebat: „Cu care dintre vinuri rămâneţi, maestre?...” „Cu amândouă, părinte; cu amândouă!”

Sursa
Actualitate
Gheorghe Moroșan, bărbatul acuzat de dubla crimă de ...

Gheorghe Moroşan, 68 de ani, autorul dublei crime de l...

Actualitate
Florin Cîțu ar putea trimite corpul de control la Min...

Premierul Florin Cîţu a anunţat că se vor face veri...

Actualitate
Crește numărul persoanelor decedate de COVID. Peste 2...

În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.280 de caz...

Actualitate
Poliţia, amenzi în valoare de aproape 1.100.000 de le...

În ultimele 24 de ore, Poliţia Română, împreună c...

Actualitate

Celulă de criză la Poliția Română, pentru funeraliile liderului i...

Polițiștii sun în alertă maximă după ce, luni, la prânz, trupul neînsufețit al liderului in...

Cîțu anunță anchetă a Corpului de control după ce Ministerul Sănătății a publica...
Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul S...
GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, liderul SedLex, despre tragedia de la Onești: „Trebuia in...
Florin Vîlnei, liderul sindicatului SedLex, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că în cazul tragediei de la Oneșt...
Prognoza meteo ANM. Vremea se schimbă radical! Luna martie vine cu temperaturi nemaivăzu...
Prognoza meteo ANM. Vremea se schimbă radical! Luna martie vine cu temperaturi nemaivăzute. Anunțul făcut ...
Actualitate
Premierul Florin Cîțu intervine în campania de vacci...

Premierul Florin Cîțu intervine în campania de vacci...

Actualitate
Ne așteaptă ce-i mai rău în România. Un doctor sup...

Un doctor supercunoscut vine cu vești proaste în plin...

Actualitate
Turnul Sfatului: ”Și eu am omorât oameni!” Dezvă...

”Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vr...

Actualitate
Cum își șantaja un fost boxer vechiul partener de fu...

În prezent antrenor de kickboxing, un băcăuan de 41 ...

Actualitate: SEMNAL DE ALARMĂ | Focar de pestă porcină în județul Arad. Peste 20.000 de porci urmează să fie sacrificați

Peste 20.000 de porci de la cel mai mare combinat agroindustrial din vestul țării urmează să fie uciși, după ce zeci de animale au mur...

Actualitate: Au intrat în vigoare restricțiile pentru București. Teatrul Național suspendă activitatea în sălile proprii pentru următoarele 14 zile

De la miezul nopţii, pentru următoarele 14 zile, restaurantele, cinematografele, cafenelele şi barurile s-au închis din nou în Bucureș...

Actualitate: În Elveția ar putea fi interzisă purtarea vălului islamic în public

În Elveția, vălul islamic va fi, cel mai probabil, interzis. Proiecțiile referendumului organizat în Țara Cantoanelor pe această tem...

Actualitate: Au fost aleși primii stejari care vor fi folosiți la reconstrucția acoperișului catedralei Notre Dame din Paris

În Franta au fost aleși primii opt stejari care vor fi folosiți la reconstrucția acoperișului catedralei Notre Dame din Paris, distrus ...

Actualitate: Israel: Concert cu 500 de persoane la Tel Aviv. Au avut acces doar persoanele vaccinate

Cultura și divertismentul revin la viață în Israel. Sute de oameni au fost vineri seara la un concert pe un stadion din Tel Aviv, dar nu...

Actualitate: Alimente de bază continuă să se scumpească de la începutul pandemiei

Alimentele de bază continuă să se scumpească de la începutul crizei sanitare. Prețurile principalelor materii prime au crescut pentru ...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.