Universitățile de Medicină cer ca programul de rezidențiat să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației

Educație

Publicat 2021-04-07 12:28:00

​Principalele șase universități de medicină și farmacie din țară - alianța G6-UMF - vor solicita ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților, se arată într-un comunicat de presă.

Cei șase rectori anunță că propunerea va fi trimisă către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.

“Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele șase centre universitare de profil din țară.”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și noul președinte ales al Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie - G6-UMF.

Potrivit comunicatului, punctul de vedere a fost decis la o întâlnire de la începutul lunii aprilie, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la care au participat toți cei șase membri ai Alianței G6-UMF: prof. dr. Leonard Azamfirei – rector UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș, prof. dr. Anca Dana Buzoianu – rector UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Octavian Crețu – rector UMF “Victor Babeș” Timișoara, prof. dr. Dan Gheonea – rector UMF Craiova, prof. dr. Viorel Jinga – rector UMF “Carol Davila” București și prof. dr. Viorel Scripcariu – rector UMF “Grigore T. Popa“ Iași.

Pe agenda întâlnirii de la Cluj-Napoca a Alianței G6-UMF s-au aflat și alte subiecte, ce au vizat:

Elaborarea proiectelor de cercetare comune;Modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă;Revizuirea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 427 din 1979, privind criteriile medicale de orientare școlară și profesională pentru admiterea la universitățile de medicină și farmacie din România;Achiziționarea de către universitățile de medicină și farmacie a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului național de intrare în Rezidențiat.

„Anul trecut, Alianța G6-UMF a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în Rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021. De asemenea, tot la propunerea Alianței Rectorilor UMF, a fost elaborată o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități. Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis”, se mai menționează în comunicat.

Sursa
Educație
Universitatea de Vest Timişoara a lansat platforma de ...

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, luni, ...

Educație
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reî...

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor ...

Educație
Propunere pentru noul an școlar: revenirea la trimestr...

Elevii români ar putea învăța în trimestre, în lo...

Educație
Ministerul Educaţiei propune extinderea anului şcolar...

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunţat că v...

Educație

Rectorul Universității de Vest propune vaccinarea studenţilor cu do...

Rectorul al Universităţii de Vest Timişoara (UVT) Marilen Pirtea a propus crearea unei linii de v...

Sondaj IRES: Doar 1 din 6 părinți ar vrea ca educația din primii ani de viață să în...
​Aproape jumătate dintre părinții din România asociază produsul educației din primii ani ai copilului ...
Sorin Cîmpeanu vrea ca Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul să se desfăşoare fizic ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor desfăşura fi...
Elevii şi părinţii cer mai multe zile de şcoală şi vacanţe mai scurte. Anul şcolar...
Mai multe asociații de elevi și organizații neguvernamentale cer mărirea numărului de zile ale unui an ...
Educație
Protest al asociaţiilor de elevi, care solicită înce...

Mai multe asociaţii de elevi din ţară protestează, ...

Educație
Iohannis anunță că școala se reia după vacanța de...

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâln...

Educație
În ce condiții s-ar putea prelungi anul școlar. Expl...

Anul școlar s-ar putea prelungi dacă elevii, părinț...

Educație
Cum vor funcționa grădinițele din țară pe durata v...

Mai multe grădinițe din fiecare județ din țară vor...

Educație: Cazul Șincai: Primăria Capitalei a suspendat autorizația pentru lucrările de reparații / Suspendarea este parte în procesul în care primăria Sectorului 4 cere evacuarea clădirii

Primăria Municipiului București a decis să suspende autorizația de construcții pentru lucrările de reparații la clădirea Colegiului ...

Educație: Cazul Șincai, după implicarea autorităților: Ministrul anunță protocol legat de relocare / Fostă directoare: Protocolul este praf în ochi

​Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, după întâlnirea avută la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” cu prim...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.