Universitatea de Vest Timişoara a lansat platforma de cercetare-inovare de dezvoltare în inteligenţă artificială

Educație

Publicat 2021-04-12 13:53:00

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a lansat, luni, o platformă de cercetare, inovare şi dezvoltare a unui ecosistem de cunoaştere şi educaţie pe bază de reţele şi algoritmi de inteligenţă artificială, în care se va pilota dezvoltarea de aplicaţii de Inteligenţă Artificială (AI).

Prin această platformă, UVT va deveni un HUB pentru stimularea cercetării şi dezvoltării educaţionale în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă naţională şi europeană. Acest HUB va purta denumirea de 'Timişoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)'.

Rectorul UVT Marilen Pirtea a arătat că inteligenţa artificială face parte din viaţa noastră a dus la reducerea cu 18% a defectelor de fabricaţie, în timp ce producţia a crescut cu 20%, timpul de pregătire a comenzilor s-a redus cu 27% şi cu 45% a scăzut durata ciclului de producţie.

'Inteligenţa artificială este parte a vieţii noastre, nu trebuie să ne sperie acest lucru, că ni se vor lua locurile de muncă şi vom fi înlocuiţi de AI şi trebuie să înţelegem că viitorul presupune o colaborare şi o interacţiune între om şi maşină. (...) Este o evoluţie a vieţii noastre pe care trebuie să o considerăm ca parte, nu pericol. Economiile ecologice, industriile viitorului, spun că generează mai multe locuri de muncă decât vor pierde industriile poluante', a explicat Marilen Pirtea.

Rectorul UVT a adăugat că AI are deja o tradiţie în cadrul universităţii, după absolvirea celei de-a XXVII-a promoţii a generaţiilor cu master în inteligenţa artificială, în cadrul Facultăţii de Matematică - Informatică. Alături de acestea s-au dezvoltat mastere de Big Data şi Cyber Security.

'Cred că într-un viitor apropiat, eforturile conjugate (alături de Universitatea Politehnica Timişoara, n.r.) pot genera valori adăugate foarte mari în acest domeniu. Toate proiectele cercetării viitorului în următorii şapte ani, ale Comisiei Europene se referă la cercetarea aplicată, la transfer tehnologic, inovare, aducerea de valoare adăugată spre societate', a spus Marilen Pirtea.

La conferinţă au participat, alături de rectorul UVT Marilen Pirtea, prorectorul UVT responsabil cu parteneriatele instituţionale şi comunitatea de Alumni, prof. Flavia Barna, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, prof. Daniela Zaharie, responsabilul de proiect conf. Darian Onchiş, reprezentanţi ai companiilor din industria de profil, cercetători, cadre didactice şi studenţi din comunitatea academică a UVT.

A participat şi Bernhard Scholkopf, director al institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tubingen, Germania, unul dintre cei mai influenţi cercetători în domeniul Inteligenţei Artificiale din Europa.

Sursa
Educație
News Alert Rata de infectare în București a continuat...

Rata de infectare în București continuă să scadă ...

Educație
Un elev din Constanța a primit o bursă la Harvard und...

Un elev din Constanța a primit o bursă la cea mai bun...

Educație
Sorin Cîmpeanu: Teama excesivă de boală este o vulne...

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni ...

Educație
LISTA Rata de infectare în fiecare localitate. Doar 54...

​​Ministerul Educației a publicat tabelul cu rata ...

Educație

Cîmpeanu, despre redeschiderea totală a școlilor în București: Nu...

Elevii care au orice simptome specifice COVID, vulnerabilități medicale sau alte motive întemeiat...

Ministrul Educaţiei: Referinţa pentru funcţionarea şcolilor va fi considerată cea din...
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu anunţă că, în acord cu ministrul Sănătăţii, va fi modificat ordin...
Cum a ajuns directorul unui liceu tehnologic de la sat să fie premiat pentru Inovare în ...
„Un director de școală bun se adaptează la vremuri”, crede Steluța Pralea, profesoară de informatică...
Mulţi dintre elevii care au învăţat un an în sistem online se tem să mai revină fiz...
Anxietatea a crescut alarmant pentru elevii care au stat aproape un an la orele online, iar rezultatele sunt d...
Educație
Bacalaureat 2021. Cîmpeanu, întrebat dacă se va orga...

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a care se află în ...

Educație
LISTA Rata de infectare din fiecare localitate din Rom...

Ministerul Educației a publicat lista cu rata de infec...

Educație
Un eminent matematician, originar din Oradea, va confer...

Profesori şi doctoranzi ai Universităţii din Oradea,...

Educație
Admiterea online la Universitatea de Vest din Timișoar...

Procesul de admitere la studii universitare din anul 20...

Educație: Cazul Șincai: Primăria Capitalei a suspendat autorizația pentru lucrările de reparații / Suspendarea este parte în procesul în care primăria Sectorului 4 cere evacuarea clădirii

Primăria Municipiului București a decis să suspende autorizația de construcții pentru lucrările de reparații la clădirea Colegiului ...

Educație: Cazul Șincai, după implicarea autorităților: Ministrul anunță protocol legat de relocare / Fostă directoare: Protocolul este praf în ochi

​Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, după întâlnirea avută la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” cu prim...

© Copyright 2021 i-Stiri.ro - Stiri din ziare, reviste, ultimele stiri.
Continutul si imaginile stirilor sunt © Copyright-ul site-urilor de la care au fost preluate. i-Stiri.ro nu este raspunzator pentru continutul lor.