S-au stabilit datele de disputare ale meciurilor FC Botosani - Dinamo si CSMS Poli Iasi - Astra Giurgiu | Gest inedit al unui jucator in partida de la Sfantu Gheorghe: "Aici este Romania!". Ce l-a nemultumit | Patrulater in Romania cu Madrid, Borussia si Liverpool, dar fara FCSB? "A fost mai usor sa semnam cu Real decat cu Steaua!" | Cele mai bune TELEFOANE din lume au intrat in oferta RCS&RDS | CSM cere protocoalele incheiate cu serviciile/structurile de informatii incepand cu 1 ianuarie 2005 | Andrei Gheorghe va fi incinerat sambata la IML | Federatia Spaniola de Rugby a cerut oficial rejucarea meciului cu Belgia care a dus la calificarea Romaniei la Cupa Mondiala | Cambridge Analyitica isi suspenda seful, Facebook primeste citatii privind utilizarea datelor personale | Elvetia: Cea mai veche centrala nucleara din lume a repornit primul reactor | Artisti sud-coreeni concerteaza in Coreea de Nord | Google anunta investii de 300 de milioane de euro in presa credibila pentru combaterea stirilor false | Efectul pozitiv al schimbarilor climatice | Varsovia a raspuns CE in ultima zi | Facebook citata in SUA pentru utilizarea datelor personale | Cazul Skripal: Rusia convoaca ambasadorii | UE: Conferinta donatorilor pentru Gaza | Autoritatile ruse someaza Telegram | Alegeri europarlamentare in 23-26 mai 2019 | RALIU. Numai pentru doamne | Actiuni militare intre PRUT si NISTRU in apararea UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA (IANUARIE-APRILIE 1918) |
Stiri din Romania

Stefan Tenetchi, artist reprezentativ pentru Banat

Unul dintre artistii de referinta din zona Banatului este, fara indoiala, pictorul sarb Stefan Tenetchi. Acest lucru se evidentiaza prin cateva lucrari, care isi pastreaza frumusetea si acuratetea chiar si dupa o perioada atat de indelungata.
Nu se cunoaste anul nasterii sale, dar se stie ca pictorul Stefan Tenetchi s-a stabilit in anul 1746 impreuna cu familia sa la Lipova, iar mai apoi la Arad, locuind pe Str. Episcopului (in prezent Nicolae Balcescu, nr. 10). Tatal sau a primit titlul nobiliar de ,,Senator", acordat de catre Curtea de la Viena. Prin studiile de la Kiev si Academia de Pictura de la Viena, Stefan Tenetchi a fost primul pictor care a adus ,,stilul baroc" din centrul Europei la noi in tara. A fost primul pictor care a pictat portret, pictandu-l pe tarul Petru I al Rusiei. Pictorul s-a format si in centrul cultural-religios de la Lavra Pecerska de langa Kiev, unde se presupune ca s-a perfectionat. A fost pictorul episcopilor aradeni, avand statut de ,,maestru", de o inalta calitate artistica.In data de 17 mai 1796, Stefan Tenetchi isi intocmeste testamentul pe care il da spre pastrare Primariei orasului Arad si apoi pleaca in Muntii Apuseni, unde contracteaza lucrari. Moartea fiului sau, Mihai, in data de 20 august 1797, il gaseste in plina activitate. Nu participa la inmormantarea fiului sau, de care afla mult prea tarziu. Sotia fiului sau si fiica acestuia ajung intr-o stare de saracie cumplita si din aceasta pricina Primaria din Arad cere sa revina in oras pentru modificarea testamentului. Primaria cere Consiliului Miner de la Abrud sa-l determine pe pictor sa se intoarca la Arad, aceasta adresa datand din 30 mai 1798. Pictorul Stefan Tenetchi nu s-a mai intors la Arad, deoarece a murit in data de 15 august 1798, fiind inmormantat pe 17 august 1798 de catre pr. Nicolae Adam din Abrud.
Opera pictorului Stefan Tenetchi cuprinde un autoportret pictat in anul 1770; pictura iconostasului bisericii din Certege (1797-1798); pictura iconostasului Manastirii Bezdin; pictura iconostasului Manastirii Arad-Gai. De asemenea, o parte din picturile sale se afla la Muzeul Mitropolitan din Timisoara: icoana Sfintei Parascheva (1775), icoana Sfantului Gheorghe, icoana Sfantului Arhidiacon Stefan, icoana Bunei Vestiri, pictata pe lemn, de la biserica din Birchis, anul 1773. Stefan Tenetchi a pictat si iconostasul Catedralei Greco-Catolice ,,Sfanta Treime" din Blaj, un iconostas unic in spatiul romanesc, de o rara frumusete, fiind considerat si cel mai mare din tara. Desi si-a pus semnatura doar pe cele sase mari icoane imparatesti, acestea au fost realizate, in cea mai mare parte, imbinand elemente de traditie bizantina cu cele de sorginte apuseana, indeosebi din epoca baroca. El se afla de asemenea sub inraurirea icoanelor ucrainene. Iconostasul din lemn de tei, sculp­tat de catre tamplarul ­Aldea din Targu Mures, a fost pictat in anul 1765. Nicolae Iorga a apreciat acest iconostas ca fiind, ,,desigur, cea mai impunatoare prin intindere si bogatie din toata romanimea". O alta lucrare de patrimoniu pictata de iconarul sarb Stefan Tenetchi este iconostasul bisericii parohiale din localitatea Fiscut. Istoria acestui iconostas incepe in Biserica Sarbeasca ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel", considerata cea mai veche cladire din municipiul Arad, fiind ridicata intre anii 1699 si 1702. Constructia locasului de cult a fost inceputa de catre capitanul Iovan Popovici Techelia. Intre anii 1790 si 1822, biserica a fost marita de catre Sava Techelia, stranepotul ctitorului. Biserica Sarbeasca vinde Bisericii Ortodoxe din Fiscut acest iconostas in anul 1860 (nu se cunoaste suma).
Arta realizata de catre Stefan Tenetchi, timp de cinci decenii, in centre banatene importante, Podgoria Aradului si Muntii Apuseni, i-au adus suprema implinire, bunastare si prestigiu, astazi fiind considerat primul si cel mai reprezentativ pictor al Banatului acelor vremuri. (Pr. Valentin Goronea) SursaIconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...

Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...


Rescript 5
Intruziune. Proces de patrundere si solidificare a magmei in crapaturile scoartei terestre (de-a lun...

Ieromonahul anonim, despre rugaciune
Am gasit o rugaciune impotriva rautatii din inima. Am cautat-o indelung si mi-am propus ca, pana nu ...

Rescript 4
Focul nu se extinde daca este stins. Pacatul este un foc din iad. Vad ca un prunc care acum deschide...

Rescript 3
Cand pui mana mana pe o carte, rapid iti dai seama daca este buna sau nu. Cand gusti un vin, rapid i...

Homo generosus
Generosul traieste experienta apostolilor (bucuria de a fi la Nunta, impreuna cu Mirele). Generosul ...