Afla ce iti rezerva horoscopul casatoriei in 2018 | Firmele de paza, motiv de bucurie | Decizia instantei | Capsula hiperbarica a ajuns si la Buzau! | Iata unde o poti gasi | Se ia apa in Mosnita Noua si Mosnita Veche, iar mai multe localitati din Timis raman fara curent | Triplu asasinat in Romania. Familie ucisa in propria casa | Opinii / Petru Bogatu: Bruxellesul nu-si va asuma rolul de ucigas al aspiratiilor europene ale Republica Moldova, mai ales ca Guvernul Filip isi face temele | Actual / Separatistii catalani pregatesc o ampla manifestatie la Bruxelles la 7 decembrie | Actual / Andrei Nastase nu face un pas fara bodyguarzi! Liderul Platformei DA este ,,pazit" de paza de corp chiar si in ograda casei parintesti | Actual / Comisia Europeana vrea formarea unei echipe de interventie pentru dezastre naturale | Actual / Patru localitati de la sudul Moldovei vor avea apeduct din bani europeni | Actual / Merkel: Parteneriatul Estic este strans legat de securitatea UE | 1 Decembrie la Hunedoara. Ce spectacole vor avea loc | Parteneriatul pentru ,,Operativitatea structurilor de interventie pentru protectia cetateanului", prelungit | Proiect pentru modernizarea drumului judetean dintre Ungheni si Tarnaveni | Sedinta femeilor din UDMR, la Palatul Culturii | Sansa de desprindere a fruntaselor in Liga IV | Sanse de victorii pentru handbalistele muresene | Tel Drum: Dragnea contesta sechestrul pe avere pe motiv ca nu exista parti civile in dosar | Comisia Iordache: Procurorii-sefi, numiti de presedinte la propunerea ministrului Justitiei | Iohannis DECLARA RAZBOI PSD-ALDE: ,,Abrogarea prevederii referitoare la NUMIREA MAGISTRATOLOR e o incercare NEPOTRIVITA! NU VA RAMANE ASA!" |
Stiri din Romania

Senatorul Serban Nicolae revine cu un nou proiect: Jurnalistii care dezvaluie informatii din dosare penale ar putea face inchisoare

Orice cetatean care dezvaluie informatii din dosare penale ar putea fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare, potrivit unui proiect de lege aflat in prezent in Camera Deputatilor. Propunerea vine de la senatorul PSD Serban Nicolae si ii va afecta in special pe jurnalistii de investigatie care dau diferite date din dosarele aflate in curs.
Senatorul PSD Serban Nicolae, liderul alesilor social-democrati din Senat, a decis sa propuna modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeste despre ,,Compromiterea intereselor justitiei". Senatorul PSD a propus pedeapsa cu inchisoarea pentru toti cetatenii care dezvaluie ,,informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare".
Sanctiunea in acest caz este de la sase luni la trei ani de inchisoare. Aceasta noua infractiune ar urma sa fie introdusa in legea penala, la aliniatul 3 al articolului 277.
Propunerea lui Nicolae a fost adoptata deja de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Forma actuala din Noul Cod Penal, in vigoare, este urmatoarea: ,,Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".
Forma propusa de senatorul Serban Nicolae este: ,,Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani".
Asadar, daca in textul in vigoare subiectul sanctionat este martorul, expertul sau interpretul, in varianta propusa de senator cel sanctionat va fi ,,orice cetatean". Serban Nicolae a explicat ca nu s-a gandit in primul rand la presa cand a formulat propunerea, ci mai mult la procurorii care se presupune ca transmit informatii catre mass-media. ,,Oricine compromite interesele justitiei este pasibil de pedeapsa. Atunci cand m-am referit la dezvaluire, nu m-am referit la jurnalisti, ci la cei care detin aceste informatii. Dezvaluirea se consuma in momentul in care cel care are acces la informatia cu caracter nepublic o transmite catre o persoana care, potrivit legii, nu are aceasta abilitate. Ce se intampla ulterior nu mai conteza. Ar fi aberant sa credem ca aici intra jurnalistul, cel de la montaj, si cel care a scris burtiera", a explicat senatorul Serban Nicolae in 2014.
Sursa: Adevarul
Foto: Agerpres SursaTel Drum: Dragnea contesta sechestrul pe avere pe motiv ca nu exista parti civile in dosar
Avocata Maria Vasii a declarat pentru Digi24 ca sechestrul este pus dupa ureche, pentru ca bunurile ...

Comisia Iordache: Procurorii-sefi, numiti de presedinte la propunerea ministrului Justitiei
Presedintele numste la propunerea ministrului Justitiei, mentinând forma actuala a Statutului ...

Iohannis considera ca modificarile Comisiei speciale la legile justitiei sunt nepotrivite
Presedintele Klaus Iohannis considera ca modificarea anumitor amendamente la legile justitiei este o...

USR contesta la CCR infiintarea Comisiei speciale pentru legile justitiei
Pe data de 13 decembrie, CCR va anliza sesizarea de neconstitutionalitate a USR....

Contre putere - opozitie in comisia privind legile Justitiei
Discutiile s-au aprins la dezbaterea amendamentului sustinut de PSD si ALDE, care prevede ca presedi...


Iohannis isi face cunoscute asteptarile privind bugetul alcatuit de Guvernul Tudose: ,,Mi se pare obligatoriu"
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca asteapta un buget pe 2018 echilibrat, sustenabil si...

,,Cade ma-ta!". Senatorul PSD Serban Nicolae, ,,like" la fiecare injuratura a lui Mircea Badea
Senatorul PSD Serban Nicolae este unul dintre cei mai fideli fani ai lui Mircea Badea. Senatorul ii ...

Premiera, PSD este batut in Parlament cu propriile arme: ,,Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva in Parlament. Nu trebuie sa cedam, ci sa luptam"
Parlamentarii USR au gasit o metoda ingenioasa de a crea mari probleme coalitiei PSD-ALDE in adoptar...

Iohannis despre abrogarea prevederii referitoare la numirea magistratilor: O incercare nepotrivita; nu va ramane asa
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vi...

Iohannis: Astept un buget echilibrat, sustenabil si care poate fi pus in practica
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Presedintele Klaus Iohannis a declarat vin...