S-au stabilit datele de disputare ale meciurilor FC Botosani - Dinamo si CSMS Poli Iasi - Astra Giurgiu | Gest inedit al unui jucator in partida de la Sfantu Gheorghe: "Aici este Romania!". Ce l-a nemultumit | Patrulater in Romania cu Madrid, Borussia si Liverpool, dar fara FCSB? "A fost mai usor sa semnam cu Real decat cu Steaua!" | Cele mai bune TELEFOANE din lume au intrat in oferta RCS&RDS | CSM cere protocoalele incheiate cu serviciile/structurile de informatii incepand cu 1 ianuarie 2005 | Andrei Gheorghe va fi incinerat sambata la IML | Federatia Spaniola de Rugby a cerut oficial rejucarea meciului cu Belgia care a dus la calificarea Romaniei la Cupa Mondiala | Cambridge Analyitica isi suspenda seful, Facebook primeste citatii privind utilizarea datelor personale | Elvetia: Cea mai veche centrala nucleara din lume a repornit primul reactor | Artisti sud-coreeni concerteaza in Coreea de Nord | Google anunta investii de 300 de milioane de euro in presa credibila pentru combaterea stirilor false | Efectul pozitiv al schimbarilor climatice | Varsovia a raspuns CE in ultima zi | Facebook citata in SUA pentru utilizarea datelor personale | Cazul Skripal: Rusia convoaca ambasadorii | UE: Conferinta donatorilor pentru Gaza | Autoritatile ruse someaza Telegram | Alegeri europarlamentare in 23-26 mai 2019 | RALIU. Numai pentru doamne | Actiuni militare intre PRUT si NISTRU in apararea UNIRII BASARABIEI CU ROMANIA (IANUARIE-APRILIE 1918) |
Stiri din Romania

Plangand cu amar... aidoma celor de odinioara

Canonul Mare al Sfan­tului Andrei Criteanul, care se citeste in aceste zile in biserici, ne indeamna la smerenie si po­cainta. Sunt zile de umilinta si tacere, in care trebuie sa ne sporim viata cu fapte bune, cu lacrimi si post, nu pentru a fi laudati de oameni, nici pentru a ne arata altora ca am reusit intru cele duhovnicesti. Cantarile liturgice ne indeamna in aceasta perioada la o privire interioara intru intampinarea marii sarbatori a Invierii Domnului. In aceste zile ne sunt amintite chipurile celor care s-au intors catre Dumnezeu plangand cu amar pacatele lor, dar si ale celor care au ramas departe de El, in impietrire si iubire nemasurata de sine.
Intre exemplele de pocainta, cel al regelui si profetului David este graitor. Imparatul David, apasat fiind de pacatele uciderii si desfraului, s-a rugat cu lacrimi lui Dumnezeu, cerandu-I sa-l curateasca de aceasta intinaciune: ,,Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste... Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi" (Ps. 50, 3, 8). Psalmul 50 este o tulburatoare rugaciune de cainta, de regret adevarat. Penitentul implora milostivirea lui Dumnezeu pentru a-i sterge faradelegea si a-i curata pacatul pe care-l recunoaste. Despre pocainta lui si despre darul lacrimilor ne vorbeste, de asemenea, si Sfantul Ioan Gura de Aur: ,,Cat traim in aceasta viata putem sa ne pocaim fiindca este mare frica pedepsei pentru pacatele noastre daca pocainta nu o ia inainte. , dupa cum spune psalmistul David in psalmul 94. Sa stingem focul pacatelor nu cu apa, ci cu putine lacrimi; focul pacatului este mare, dar se stinge cu putine lacrimi, pentru ca lacrima stinge vapaia faradelegilor si spala din nou intinaciunea pacatului. Faptul acesta il marturiseste fericitul David care arata marea putere a lacrimilor zicand: (Psalmul 6); si cu sigu­ran­ta, daca ar fi vrut sa arate doar multimea lacrimilor lui, ar fi fost de ajuns expresia , de ce insa a pus inainte verbul a spala, ca sa arate ca lacrimile sunt baia care il curata pe om de pacatele lui".
Un alt exemplu pilduitor de pocainta este cel al regelui Manase. Acesta a savarsit nenumarate faradelegi, fiindca si-a intins mainile impotriva celor drepti si a asezat idolii in Templu, umpland cetatea de ucideri si multe altele... Si-a spalat toate pacatele prin pocainta adanca si cuvinte alese cu atentie, din adancul inimii si adresate lui Dumnezeu, Preamilostivul.
Astfel, intre textele pastrate din Vechiul Legamant avem la slujba Pavecernitei Mari una dintre cele mai adanci rugaciuni de pocainta care s-au scris vreodata. Autorul, regele Manase, spunea: ,,Asadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepti, n-ai pus pocainta pentru cei drepti: pentru Avraam si Isaac si Iacov, care nu Ti-au gresit Tie, ci ai pus pocainta mie, pacatosului, pentru ca am pacatuit mai mult decat nisipul marii. Multe sunt faradelegile mele si nu sunt vrednic a cauta si a privi la inaltimea cerului, din pricina multimii nedreptatilor mele. Strans sunt eu cu multe catuse, incat nu pot sa-mi ridic capul si nu am nici loc de odihna, pentru ca Te-am maniat si rau am facut inaintea Ta; n-am implinit voia Ta, nici am pazit poruncile Tale, ci fapte urate am facut, inmultindu-mi smintelile. Dar acum imi plec genunchii inimii, rugand bunatatea Ta si zicand: ".
In aceste zile, daca suntem atenti, ne putem folosi de post asa cum trebuie, dupa cum ne invata Parintii Bisericii. Sa inaltam rugaciuni fierbinti catre Dumnezeu, alungand nepasarea. Putem varsa lacrimi, dispretuind pacatele noastre si sa descoperim inaintea lui Hristos plagile (ranile) sufletului nostru. Sa cerem vindecare de la El si sa facem lucrurile bune, aratand zdrobirea sufletului, milostenie, infranarea patimilor care ne tulbura cugetarea, indepartandu-le din sufletele noastre, privind la exemplele pocaintei de odinioara. Asa ne invata si Sfantul Ioan Gura de Aur: ,,Cu toate ca ninivitenii erau sub povara grea a atator pacate, deoarece au aratat pocainta mare, n-au avut nevoie de mai mult de trei zile ca sa cheme bunatatea lui Dumnezeu si sa indeparteze hotararea care s-a dat impotriva lor. Dar de ce amintesc eu doar despre niniviteni; talharul pe cruce n-a avut nevoie nici de o zi, nici macar o ora nu i-a trebuit pentru a se mantui, atat de mare este iubirea lui Dumnezeu fata de oameni. Adica, atunci cand Domnul vede puterea vointei noastre si faptul ca ne apropiem de El cu dorinta puternica, nu intarzie, nu amana, ci ne daruieste iubirea Sa si ne zice: , la strigatul tau El va spune: " (Isaia 58, 9).
In aceasta vreme a postului ne aducem aminte de cateva cuvinte pe care cei de demult, inspirati de Dumnezeu, le-au spus atunci si ni le-au lasat spre folos.
In capitolul I, versetul 18, profetul Isaia ne spune: ,,De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, ca zapada le voi albi, si de vor fi ca purpura, ca lana alba le voi face".
Acelasi Proroc Isaia in capitolul 58, versetul 6, graieste: ,,Nu stiti voi postul care Imi place? - zice Domnul. Rupeti lanturile nedreptatii, dezlegati legaturile jugului, dati drumul celor asupriti si sfaramati jugul lor." Prorocul Daniel, vorbind despre vremea pocaintei, spunea: ,,In vremea aceea, eu, Daniel, am petrecut trei saptamani in jale. Paine buna n-am mancat, carne si vin n-am pus in gura mea si cu miresme nu m-am uns, pana ce nu s-au implinit trei saptamani de zile" (Pro. Daniel 10; 2, 3).
Este vremea eforturilor pentru curatirea inimii. Intre toate indemnurile si exemplele pilduitoare pe care le avem inaintea ochilor nostri, in toata aceasta perioada, sa nu zabovim a ne mangaia sufletul cu imnurile si inspiratele alcatuiri din Canonul Sfantului Andrei Criteanul, Canonul de pocainta catre Mantuitorul Hristos, catre Puterile Ceresti, catre Ingerul Pazitor.
Intreg tezaurul liturgic al Bisericii noastre ne cheama la pocainta si la curatirea sufletului spre intampinarea Mirelui. Psalmul 50, Rugaciunea regelui Manase, cunoscuta rugaciune cu care se mantuiesc calugarii si credinciosii deopotriva: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", vorbesc despre intoarcerea omului cazut pe calea acestei vieti, a celui ranit de talharii patimilor, a celor care abia sunt vii, dar care nu isi pierd nadejdea in Dumnezeu. Aceste exercitii de pocainta sunt lucrari sau trepte greu de urcat, dar nu imposibil de realizat pentru a ne duce catre intalnirea cu Mantuitorul Hristos. De aceea, Parintii Bisericii au zis ca putina este lupta si vesnica rasplata.
Despre pocainta Sfantul Ioan Gura de Aur ne invata: ,,Gandindu-ne la ziua Infricosatoarei Judecati si la focul iadului, la pedepsele cumplite, sa ne intoarcem de la calea inselatoare, pentru ca va veni ceasul in care realitatea acestei lumi se va pierde si atunci nimeni nu va putea sa se lupte. Cand se incheie aceasta viata, nu mai putem face nimic; cand se sfarsesc intrecerile pe stadion, nu mai putem sa cas­tigam cununile. Aceasta vreme a vietii de aici este pentru pocainta, cealalta de dupa moarte este pentru judecata. Aceasta vreme este pentru lupta, cealalta pentru cununi. Aceasta este pentru osteneala, cealalta pentru desfatare si rasplatire". In finalul Canonului Mare, Sfantul Andrei Criteanul sintetizeaza modelele de pocainta: ,,Ca talharul strig Tie: Pomenes­te-ma! Ca Petru plang cu amar: Iarta-ma, Mantuitorule! Strig ca vamesul, lacrimez ca pacatoasa. Primeste-mi tanguirea, ca oarecand pe (cea) a cananeencei, careia si eu urmand, strig: Miluieste-ma, Fiul lui David! Ma ating de poala ca femeia careia ii curgea sange; plang ca Marta si ca Maria pentru Lazar. Alabastru cu lacrimi turnand pe capul Tau, Mantuitorule, ca niste mir, strig ca pacatoasa care cerea mila. Eu sunt, Mantuitorule, drahma cea imparateasca pe care ai pierdut-o de demult; dar aprinzand faclie pe Mergatorul inaintea Ta, Cuvinte, cauta si afla chipul Tau. Timpul vietii mele este scurt, si plin de dureri si de rautate, dar intru pocainta primes­te-ma si intru cunostinta ma cheama, ca sa nu ma fac castig si mancare celui strain; Mantuitorule, Tu Insuti ma miluieste."
Exeget al Sfintelor Scripturi si daruitor al Liturghiei spre sporirea noastra duhovniceasca, Sfantul Ioan Gura de Aur ne asaza un indemn autentic si actual despre post: ,,Postesti? Arata-mi-o prin fapte... Cum? Vezi un sarac, ai mila de el; un dusman, impaca-te; un prieten inconjurat de nume bun, nu-l invidia. Nu numai gura si stomacul sa posteasca, ramanand curate de rapire si lacomie, ci si toate celelalte; picioarele nealergand la privelisti urate, ochii neprivind cu ispitire frumuseti straine, gura sa posteasca fara a vorbi rusinos despre altii."
Sa ne bucuram si sa folosim aceste ceasuri de pocainta prin care nadajduim sa dobandim mila cea bogata a lui Dumnezeu si iertarea Lui parinteasca. SursaIconarul fara maini
Iata mai jos viata unui Iov al vremurilor de pe urma cand nimeni nu mai credea ca poate exista asa c...

Despre impartasirea Sfantului Duh
Fiindca mintea e de-a pururi miscatoare si nu poate nici o clipa sa stea, se cuvine ca de-a pururi s...

Binecuvantare arhiereasca la Manastirea Piatra Sfanta - Tarata
Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat d...

Ajutor de la Prislop
O doamna a scris intr-un comentariu la un articol anterior despre Prislop ca parintele Arsenie e mor...

PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia
PS Episcop Macarie Dragoi, la Liturghia din Stavanger, Norvegia: ,,Cand ne aflam pe scara nevointelo...


Rescript 5
Intruziune. Proces de patrundere si solidificare a magmei in crapaturile scoartei terestre (de-a lun...

Ieromonahul anonim, despre rugaciune
Am gasit o rugaciune impotriva rautatii din inima. Am cautat-o indelung si mi-am propus ca, pana nu ...

Rescript 4
Focul nu se extinde daca este stins. Pacatul este un foc din iad. Vad ca un prunc care acum deschide...

Rescript 3
Cand pui mana mana pe o carte, rapid iti dai seama daca este buna sau nu. Cand gusti un vin, rapid i...

Homo generosus
Generosul traieste experienta apostolilor (bucuria de a fi la Nunta, impreuna cu Mirele). Generosul ...