INVESTITIE MAJORA: Peste 16 milioane de lei aloca Guvernul Romaniei orasului Borsa, pe PNDL2 | USR STRANGE SEMNATURI: Initiativa civica pentru modificarea Constitutiei - "Fara penali in functii publice" | SOC: Anuntul de ultima ora facut de procurori in cazul mortii lui Prince | LIVIU MARIAN POP: O noua agenda a UE pentru invatamantul superior | IPJ Vaslui, pentru prima data in vizita la Chisinau! | HCD Constanta continua cursa pentru titlu! | CONSTANTA. Acord romano-francez pentru contractul de constructie de corvete! | Rusia spune ca declaratiile SUA referitoare la posibile sanctiuni impotriva Turciei sunt un santaj | Date privind importurile de energie pentru consum intern in tarile Uniunii Europene | 2018.aprilis 20 | Salonul de Motociclete si Accesorii s-a deschis la Romexpo Bucuresti | Studentii vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, indiferent de varsta | (VIDEO) Incendiu spectaculos la un centru comercial din Chisinau | Ambasada Palestinei: Intentia de a muta ambasada la Ierusalim pune in pericol interesul cetatenilor romani in lumea araba si musulmana | Accident grav in Ilfov: Sapte persoane, printre care si doi copii sunt ranite, iar doua sunt incarcerate | O strada din centrul Iasului va fi inchisa maine pentru reparatii. Vezi care! | Dancila nuanteaza declaratiile privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Nu este o decizie | Satul de boala si singuratate, un pensionar s-a aruncat in fantana | DJ-ul Avicii a murit la 28 de ani. A fost gasit mort in Oman | A aplicat autoutilitarei numerele valabile ale unei alte masini |
Stiri din Romania

Planetariu in miniatura pentru orele de astronomie de la C. N. "I. L. Caragiale" si Centrul de Excelenta

Saptamana trecuta au ajuns, la Colegiul National "Ion Luca Caragiale" din Ploiesti, domul astronomic si telescopul electronic achizitionate pentru orele de astronomie si astrofizica derulate in cadrul unitatii de invatamant si la nivelul Centrului de Excelenta.
Dotarile, care in ansamblu formeaza un planetariu in miniatura, au costat 13.000 de lei, fonduri obtinute, in mare parte, printr-un proiect finantat din Fondul Stiintescu, prin Fundatia Comunitara Prahova, si cu sprijinul Asociatiei Parintilor "150 CNILC". "Proiectul propus de C. N. a fost singurul de acest fel dintre cele finantate anul acesta in Prahova, prin Fondul Stiintescu. Acesta a beneficiat de suma de 12.000 de lei, din care au fost achizitionate domul astronomic si telescopul electronic, pentru orele de astronomie si astrofizica", a precizat Bianca Danita, responsabil de proiect in cadrul Fundatiei Comunitare Prahova.
"Dotarile vor fi folosite de cei peste 30 de elevi din tot judetul, de la clasa de astronomie si astrofizica din cadrul Centrului de Excelenta, de elevii din clasele VI - X care fac parte din Clubul de astronomie si Astrofizica al C. N. , iar ocazional si de ceilalti elevi ai Colegiului, la orele de fizica. Domul poate fi umflat sau dezumflat in 20 de minute, urmand sa fie instalat de cate ori va fi nevoie de el. Deocamdata, vom utiliza un proiector obisnuit, dar scopul nostru este sa reusim sa strangem fonduri pentru a achizitiona unul performant, cu proiectie 360 de grade. Costurile de achizitie si transport se ridica undeva la 100.000 de lei", a precizat Mariana Osman, initiator al proiectului alaturi de o alta profesoara a Colegiului, Marilena Colt.
"Atunci cand pasiunea se impleteste cu competenta profesionala! Despre acest lucru a fost vorba azi la Colegiul National Ploiesti, unde a fost probat domul in care se pot desfasura orele de astronomie. Asteptam cu interes desfasurarea orelor in acest spatiu inedit", a declarat directorul CNILC, Carmen Bajenaru.
Fondul Stiintescu este implement de catre Fundatia Comunitara Prahova in parteneriat cu Fundatia Romano-Americana si Federatia Fundatiilor Comunitare din Romania, cu sprijinul OMV Petrom, Artsani si Bocris. In prima runda de finantare, un juriu independent a selectat 12 proiecte din 15 idei primite de la profesori si pasionatii de stiinte din judet. Bugetul total al Fondului Stiintescu a fost de 95.000 lei, printre castigatori numarandu-se proiecte initiate de Asociatia ROI, Liceul Teoretic "Brancoveanu Voda" Urlati, Colegiul National "Nicolae Grigorescu" Campina, Scoala Gimnaziala Lapos, Fundatia "Zamolxes" Campina, Colegiul National "I.L. Caragiale" Ploiesti, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Ploiesti, Colegiul Tehnic "Elie Radu" Ploiesti, Asociatia "Iubesc Ploiestii", Colegiul Tehnic ,,Lazar Edeleanu" Ploiesti si Liceul Teoretic ,,Serban Voda" Slanic. Sursa"Ratusca cea urata" vine, din nou, la teatru
Actorii Teatrului pentru Copii si Tineret „Calutul de Mare” ii asteapta, astazi, 18 apri...

Finantarea universitatilor si sanctionarea productivitatii in cercetare - in date
Publicarea Repartitiei preliminare a locurilor bugetate pentru Universitatile din Romania a starnit ...

Statul paralel cu stiinta, sau povestea pilelor Karpen
Recent, Ministerul Cercetarii a facut o gafa. Incercand sa provomeze rezultatele inventatorilor roma...

Despre finantarea publica a cercetarii
Preambul: Cercetarea stiintifica, sub toate formele ei, este o componenta esentiala a progresului nu...

Scrisoare deschisa. Viciu grav de procedura la UEFISCDI
In atentia: D-lui Prof. Univ. Dr. Ing. Nicolae Burnete, Ministrul Cercetarii si Inovarii D-lui Prof....


In memoriam academician Serban Papacostea
Cadrele didactice ale Facultații de Istorie și Științe Politice iși exprima...

Zeci de programe de masterat, intrate in lichidare
Universitatile au din ce in ce mai putine programe de masterat, multe din programele de anii trecuti...

Vreti sa luati parte la "Petrecerea iepurasilor"?
Copilasii sunt asteptati sambata, 7 aprilie, de la ora 11.00, la restaurantul „Harlequin”...

Sapte elevi de la Liceul "Callatis", calificati la etapa nationala a olimpiadelor scolare
Premiați cu locul intai la olimpiadele județene, sapte elevi de la Liceul Teoretic „...

Stapanii algoritmilor: O examinare a olimpiadelor de informatica si matematica
Traim vremuri in care vietile ne sunt tot mai mult prezise si decise de algoritmi. Cine sunt cei car...