Un artist oradean, premiat la Trienala de Pictura a Regiunii Carpatice | Festivalul primaverii ii aduce la Oradea pe dirijorii Tiberiu Soare si Ciprian Marinescu | Si totusi, trecem la ora de vara! Cand vom renunta la aceasta practica | Dragnea a anuntat lansarea unui proiect urias in anul Centenarului | Veste mare pentru Romania! O companie celebra deschide a patra fabrica din lume in Romania | Dupa decizia ICCJ, judecatoarea Camelia Bogdan merge la CEDO | Traian Basescu lanseaza SOCUL SERII: Legatura dintre Laura Codruta Kovesi si Dan Voiculescu - atacuri dure la adresa Antenei 3 | Moment inedit cu familia regala: principesa Margareta prezinta stiri la televiziune | Ce facea Irinel Columbeanu pe timpul lui Ceausescu. Serghei Mizil il face praf: 'Imi e scarba' | Cristiano Ronaldo i-a propus fiscului spaniol cateva milioane de euro ca sa scape de puscarie: Autoritatile vor o suma de 6 ori mai mare | Adrian Nastase reactioneaza dur la documentul prezentat de Antena 3: Atacuri fara precedent la adresa Comisiei Europene - 'PAPAGALI' | Traian Basescu ii raspunde lui Adrian Nastase: De ce ar fi fost condamnat fostul premier - 'imi era JENA' | Cozmin Gusa, analiza USTURATOARE pentru Dragnea: Interviul lui Ponta la STIRIPESURSE.RO este o lovitura de baros | Olanda cere inchiderea platformei online europene ce monitoreaza 'stirile false': 'Comisia Europeana nu trebuie sa interfereze in activitatea jurnalistica' | FARA PRECEDENT - Serviciul Uber autonom a fost SUSPENDAT: o masina a UCIS o femeie | Gigi Becali vorbeste despre presupusa scrisoare a condamnarilor, de la Comisia Europeana: Cum l-a IRONIZAT pe Adrian Nastase - 'am fost condamnat din URA' | Gabi Apetrii despre posibilitatea de a ramane la Cancelaria Prefectului in mandatul Soroceanu: ,,Un NU categoric!" | Gelu Diaconu, precizari dupa audierea la DNA: In acest dosar procurorii au dreptate! | ,,Anticoruptia in Romania: Cauza sau Cruciada" Dezvaluirile lui Ghita, in atentia unei publicatii straine | Sebastian Ghita continua seria dezvaluirilor: DNA este noua securitate! |
Stiri din Romania

Obligatiile de care cei mai multi parinti nici nu au habar. Cine aplica sanctiunile

Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar prevede numeroase drepturi, dar si obligatii pentru parintii copiilor din invatamantul preuniversitar. De la procedura de motivare a absentelor pana la obligatia de a trimite copilul la scoala sau pe cea de a-l duce, efectiv, pana la intrarea in unitatea de invatamant, unele dintre aceste obligatii, desi sunt prevazute de Regulament, nu sunt cunoscute de multi dintre parinti.
Art. 102 se refera la modalitatea in care se motiveaza absentele, pentru elevul minor. "In cazul elevilor minori, parintii, tutorii sau sustinatorii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului/ institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/ profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau. Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberate de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale elevilor", precizeaza ROFUIP.
Cititi si: Elevii nu mai pot tine telefoanele la ei in timpul orelor si nu mai au voie sa faca serviciu pe scoala
Acelasi document stabileste ca, "in limita a 20 de ore de curs pe semestru, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii". O alta precizare importanta este ca actele pe baza carora se face motivarea absentelor se prezinta in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului si sunt pastrate de catre invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte, pe tot parcursul anului scolar. Nerespectarea termenului de sapte zile "atrage declararea absentelor ca nemotivate".
Un articol dedicat in intregime obligatiilor parintilor este 173, care, la inceputul acestui an, a suferit si o modificare deosebit de importanta. "Potrivit prevederilor legale parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a asigura frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea elevului, pana la finalizarea studiilor. Parintele, tutorele sau sustinatorul legal care nu asigura scolarizarea elevului, in perioada invatamantului obligatoriu, este sanctionat, conform legislatiei in vigoare, cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei ori este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzilor contraventionale prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre persoanele imputernicite de primar in acest scop, la sesizarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant", se stabileste prin ROFUIP.
Cititi si: Amenzi de pana la 1.000 de lei pentru parintii care nu-si dau copiii la scoala Regulamentul mai subliniaza ca, "la inscrierea copilului/elevului in unitatea de invatamant, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a prezenta documentele medicale solicitate, in vederea mentinerii unui climat sanatos la nivel de grupa/formatiune de studiu/pentru evitarea degradarii starii de sanatate a celorlalti elevi/prescolari din colectivitate/unitatea de invatamant".
De asemenea, "parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia ca, minimum o data pe luna, sa ia legatura cu profesorul pentru invatamantul prescolar/ invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul diriginte pentru a cunoaste evolutia copilului/ elevului, prin mijloace stabilite de comun acord. Prezenta parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal va fi consemnata in caietul educatorului/ puericultor/ educatoarei/ invatatorului/ institutorului/ profesorului pentru invatamant prescolar /primar, profesorului diriginte, cu nume, data si semnatura".
Parintii/ tutorii/ persoanele care au calitatea de sustinatori legali trebuie sa stie si ca, potrivit ROFUIP, raspund material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul unitatii de invatamant, cauzate de elev.
Cititi si: Reguli noi in ROFUIP, cu privire la auxiliare. Cine va alege materialele utilizate la fiecare clasa
"Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului din invatamantul primar are obligatia sa il insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea activitatilor educative/orelor de curs sa il preia. In cazul in care parintele, tutorele sau sustinatorul legal nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste o alta persoana. Dispozitiile alineatului (7) nu se aplica in situatiile in care transportul copiilor la si de la unitatea de invatamant se realizeaza cu microbuzele scolare. Asigurarea securitatii si sigurantei in unitatea de invatamant la venirea si parasirea acesteia, in special pentru elevii de clasa pregatitoare, se stabileste prin regulament de organizare si functionare a unitatii de invatamant", se mai arat in Regulament.
De asemenea, prin aceleasi reglementari, "parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului din invatamantul primar, gimnazial si ciclul inferior al liceului are obligatia de a solicita, in scris, retragerea elevului in vederea inscrierii acestuia intr-o unitate de invatamant din strainatate".
Foto cu caracter ilustrativ SursaUnde va puteti intalni cu "Frumoasa si Bestia"
Trupa „Sufletel” ii invita pe cei mici, sambata, 17 martie, incepand cu ora 11.00, la re...

Specializare in Spania, pentru 14 elevi ai Liceului de Telecomunicatii
14 elevi de la Liceul Tehnologic de Electrotehnica si Telecomunicatii Constanta, insotiti de doua ca...

Sarbatoare la "Ovidius". 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta, in parteneriat ...

Proiect pentru imbunatatirea conditiilor pentru tinerii angajati in domeniul turismului
Universitatea „Ovidius” din Constanta a organizat, saptamana aceasta, proiectul „I...

"Arta de a invinge" - Debut literar pentru avocatul Minodora Ion
Avocatul Minodora Ion a lansat, saptamana aceasta, primul sau volum, „Arta de a invinge”...


Poeta si pictorita constanteana Oana Catalina Bucur expune la Praga
In perioada 8 - 11 martie, poeta și pictorița constanțeana Oana Catalina Bucur, alatu...

Incepe Salonul de primavara
Filiala Constanta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAPR) si Asociatia Culturala ARTAR orga...

Educatia meteodependenta
De cand autoritatile au luat masura de a inchide scolile si gradinitele pe durata codului portocaliu...

Comunicat ,,Ad Astra" referitor la evaluarea proiectelor nationale de cercetare
Nota redactie: Am primit urmatorul comunicat al asociatiei AD Astra: In urma ultimelor competitii na...

Ce traseu va avea procesiunea icoanelor "Calea Sfintilor"
Duminica, 25 februarie, Biserica Ortodoxa se afla in Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Mare. Cu ...