Platoul Oradea: Un apreciat regizor australian vine sa toarne la Oradea un film despre aventurile unei scriitoare | Carmen Dan cheltuie 14.400 euro pentru planul urbanistic al viitorului stadion Dinamo DOCUMENT EXCLUSIV | DEZASTRU in Cehia! Printre victime se afla si romani. Iohannis si Dancila, mesaje pentru familii | Compania de Apa Aries - partener al concursului regional "Apa - o prioritate mondiala", editia a-IX-a | Sistare de curent astazi la Turda | 1.800 de masini Duster sunt rechemate in service-uri | Minora din Turda, data disparuta, cautata de familie! | Li s-au pierdut lucrarile! Sase elevi vor trebui sa mai sustina inca o data simularea Evaluarii Nationale la Limba Romana | Raport INGRIJORATOR al ONU: Circa 5 MILIARDE de oameni ar putea trai in zone cu ACCES REDUS la apa pana in 2050 | CNAIR anunta ca niciun sector de drum national sau autostrada nu este inchis; in Harghita au fost impuse restrictii de tonaj pe DN 13A | Autovehiculele electrice ar putea fi mai ieftine decat cele clasice in urmatorii ani | Circulatie de cosmar in Capitala! Misiune imposibila pentru pietoni | 18 de trenuri au fost anulate din cauza viscolului - Lista completa | Circulatia oprita pe Autoastrada Soarelui dupa ce un TIR s-a rasturnat. SITUATIA TRAFICULUI | Dan Turturica: Efectul Mueller asupra "coloniei penitenciare" | Imperiul secret al lui Obama: Joe Biden - coruptie de miliarde de dolari | TRAGEDIE la o uzina chimica din Cehia. UPDATE: Cinci ROMANI morti in urma unei explozii | Klaus Iohannis a transmis condoleante familiilor | Alerta la pompieri! Casa mistuita de flacari in Lazu, judetul Constanta | Autostrada Soarelui Bucuresti - Drajna, inchisa din cauza conditiilor meteo. Ruta alternativa | Trump reafirma ca este pregatit sa depuna marturie in fata procuroului special |
Stiri din Romania

Ministerul Educatiei a anuntat criteriile pentru selectia a 60 de centre de excelenta in Tehnologia Informatiei

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a aprobat criteriile de selectie a liceelor care pot deveni Centre de Excelenta in Tehnologia Informatiei (CETI) in cadrul proiectului ,,Promovarea si sustinerea excelentei in educatie prin dezvoltarea competentelor in disciplina Tehnologia Informatiei". "Proiectul are ca obiectiv asigurarea conditiilor optime de pregatire si dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performante inalte (profil matematica - informatica), prin infiintarea si operationalizarea a 60 de Centre de Excelenta in Tehnologia Informatiei. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educatiei Nationale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante si o tabla interactiva", precizeaza MEN, intr-un comunicat pe aceasta tema.
Procesul de selectie este deschis unitatilor scolare din sistemul public de invatamant care pot asigura conditii optime pentru functionarea acestor centre. Pentru a fi eligibila, o unitate scolara interesata trebuie sa transmita catre inspectoratul scolar o scrisoare de intentie prin care isi asuma organizarea unui program deschis, de cel putin 10 ore/saptamana, adresat copiilor din comunitate interesati sa participe la activitati, pe o durata de cel putin doi ani de la data punerii in functiune a centrului. Activitatile vor implica in mod direct copiii, iar inspectoratele scolare judetene vor aduce la cunostinta scolilor din reteaua judeteana/municipiu programul centrelor selectate, care vor asigura pregatirea elevilor.
O alta conditie este ca fiecare cadru didactic-resursa, format in cadrul programului de pregatire asigurat de catre partenerul din Japonia, sa asigure, la randul sau, formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de catre expertii japonezi. Acestia vor fi considerati, la randul lor, persoane-resursa pentru activitatea centrului si pot realiza activitati de pregatire cu propriii elevi, pe baza cunostintelor asimilate in cadrul programului de instruire.
Ministerul Educatiei precizeaza ca procesul de selectie va avea doua etape.
Prima etapa va fi realizata de fiecare inspectorat scolar judetean/ISMB pe baza a sapte reguli si se va incheia cu desemnarea cate unui centru la nivelul fiecarui judet/sector. Unul dintre criteriile care vor fi luate in calcul este existenta unui centru de excelenta, infiintat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfasoara activitati de excelenta in domeniul IT la nivelul anului scolar 2017-2018, existenta profilului matematica-informatica, intensiv informatica si elevi cu rezultate la Olimpiada Nationala de Informatica in ultimii 3 ani (premii/mentiuni la fazele nationale).
Etapa a II-a presupune o evaluare efectuata de o comisie nationala (stabilita de MEN) in urma careia vor fi selectate inca 13 centre la nivel national, din regiunile mai putin dezvoltate, care obtin cele mai bune punctaje si respecta principiul conform caruia, in fiecare judet, nu pot fi mai mult de doua centre.
Implementarea proiectului ,,Promovarea si sustinerea excelentei in educatie prin dezvoltarea competentelor in disciplina Tehnologia Informatiei" porneste de la modelul japonez de a preda aceasta disciplina si de la necesitatea infiintarii in tara noastra a unor licee-CETI care sa ofere elevilor o pregatire avansata, calificata si centrata pe aptitudinile si nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativitatii.
Sursa foto: Centrul Judetean de Excelenta Prahova SursaScolile mele
Aveam o fantana in curte, dar se cam surpase (solul in Marsani e nisipos, e acea zona despre care zi...

Romania. Tara in care se fac legi care nu se respecta
Mania grandorii, boala autosuficientiei, credinta ca este chiar mai mare si mai tare decat a fost vr...

UMC organizeaza cursuri de pregatire pentru viitorii studenti
Universitatea Maritima din Constanta (UMC) organizeaza, incepand de astazi, si pana la data de 31 ma...

Centrul Cultural "Teodor Burada" a donat o mie de carti Bibliotecii "Ovidius" din Chisinau
Saptamana aceasta, o delegatie a Centrului Cultural Judetean „Teodor Burada” din Constan...

Scoala mea de genii - factura indiferentei
Elevii de-a opta au avut rezultate slabe la simulari. Practic, mai putin de 50% din elevii clasei a ...


Unde va puteti intalni cu "Frumoasa si Bestia"
Trupa „Sufletel” ii invita pe cei mici, sambata, 17 martie, incepand cu ora 11.00, la re...

Specializare in Spania, pentru 14 elevi ai Liceului de Telecomunicatii
14 elevi de la Liceul Tehnologic de Electrotehnica si Telecomunicatii Constanta, insotiti de doua ca...

Sarbatoare la "Ovidius". 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania
Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii „Ovidius” din Constanta, in parteneriat ...

Proiect pentru imbunatatirea conditiilor pentru tinerii angajati in domeniul turismului
Universitatea „Ovidius” din Constanta a organizat, saptamana aceasta, proiectul „I...

"Arta de a invinge" - Debut literar pentru avocatul Minodora Ion
Avocatul Minodora Ion a lansat, saptamana aceasta, primul sau volum, „Arta de a invinge”...