Dosar penal, pentru un barbat din Dor Marunt | A furat un laptop si a fost prins de politisti | Fotbal, etapa a 19-a: Dunarea Calarasi - Metaloglobus Bucuresti | Proiecte finantate pentru sanatatea copiilor | Ami canta despre "Indiferenta ta" VIDEO | VIDEO. Cum a organizat PSD brigada din Teleorman, dupa ce DNA a pus sechestru pe averea lui Dragnea | Final de telenovela. Judecatorii au decis in cazul Monicai Iacob Ridzi | Imaginile care au rupt Facebook-ul. Cum ii intampina un om simplu, paznic la o scoala din Bucuresti, pe copii in fiecare dimineata - Video | ,,Asta inseamna sa fii putred de bogat". Iata cine a venit sa il sustina si sa il apere pe ,,nevinovatul" Liviu Dragnea in fata DNA | Aberatiile lui Tariceanu, taiate scurt de Ludovic Orban. Tocmai aliatul lui Dragnea Jong-Un s-a apucat sa vorbeasca de Coreea de Nord | PANICA la Targu Jiu. Paraschiv (PNL): ,,Bugetul de anul viitor, mai mic cu 400-450 de miliarde de lei vechi !" | Bunoaica: Includerea sporurilor in salarii, O MARE PROSTIE. La Minprest, oamenii au pierdut | Raut: Balasoiu, numit pe 109 cu "binecuvantarea" partidului | Jianu: ,,Nu am impartit materialele anti-PSD" | Viceprimarul Popescu: Mai sunt multi pasi de facut pana la aparitia noului CSM | PREMIERA, pusa in scena de "Arlechino" | O noua incercare de includere a Ansamblului Constantin Brancusi in patrimoniul UNESCO. Bilici: Lucrarile pe PNDL nu vor afecta candidatura | Octavian Grigore nu mai este antrenorul Petrolului! De cine vor fi condusi ,,lupii" spre promovarea in Liga a 2-a | Editia aniversara a Raliului Dakar 2018 va traversa trei tari si va avea un traseu de peste 8.700 km | Culorile, principala problema la Dinamo? ,,Si UTA are aceleasi culori si nu merg lucrurile" |
Stiri din Romania

GALERIE FOTO | Ploiestiul, inghitit de buruieni si indiferenta

Fie ca vorbim despre zona centrala, fie ca ne referim la strazi micute, laturalnice, unele chiar aproape de periferie, peste tot stim proprietati - case si terenuri - abandonate, transformate in gropi de gunoi sau adaposturi pentru persoanele fara locuinta. Dincolo de aspectele estetice ale subiectului, este vorba despre cele care tin de siguranta riveranilor si a trecatorilor, igiena si, pana la urma, despre bugetul local, care ar putea incasa bani frumosi de pe urma proprietarilor indiferenti. Si totusi, nimic nu se intampla cu aceste puncte negre de pe harta Ploiestiului. Asta desi legislatia ofera parghiile necesare. Nu o data factorii de decizie au avut incercari timide de a le utiliza, dar ele au ramas pure tentative.
Terenurile pline de buruieni si cladiri care stau sa pice, de te crucesti cum de proprietarul nu gaseste o solutie sa le exploateze, pentru ca imobilele, in principiu, sunt aducatoare de venituri, iar unii au facut adevarate averi din afaceri imobiliare. Ei bine, unde nu-i cap, vai de ploiesteni. Pentru ca nici Primaria nu da in branci sa scoata aceste puncte negre de pe obrazul orasului si accepta, chiar si in buricul targului, niste ruine mizerabile si periculoase.
Putem sa ne gandim la cladirile darapanate de pe str. Neagoe Basarab, in spatele Hotel Prahova, sau despre cladirea de la vizavi de intersectia dintre Bd. Republicii si Sos. Vestului. Dar ca ele se mai gasesc si prin cartiere, degradandu-se pe zi ce trece, asa cum ploiestenii si presa au semnalat in nenumarate randuri. Fosta fabrica Extrapan de pe str. Tudor Vladimirescu este un exemplu de colos abandonat si lasat sa se darame.
Hartii peste hartii, fara nicio miscare pe teren
In noiembrie 2015, Consiliul Local Ploiesti adopta o hotarare prin care aproba Procedura de lucru care stabileste criteriile de identificare si incadrare a imobilelor (terenuri/cladiri) neingrijite de pe raza municipiului Ploiesti. Cateva luni mai tarziu intrau in vigoare si noile prevederi din Codul fiscal, inclusiv cele cu referire la posibilitatea majorarii, pana la 500%, a impozitelor pentru proprietatile neingrijite. Nici pana astazi, iata, deci intr-un an si jumatate, autoritatile locale nu au reusit sa puna in acord doua documente pe care le aveau, practic, la dispozitie.
O tentativa in acest sens a existat abia la finalul lunii iulie 2017. Desi, atat in 2016, cat si anul acesta, HCL-ul aprobat la Ploiesti, privind nivelul taxelor si impozitelor locale facea referire la impozitul majorat cu 500% pentru proprietati neingrijite, cu trimitere la HCL 445/2015, pentru aplicarea criteriilor de incadrare, aceste prevederi nu au fost aplicate niciodata. Si nici recentul proiect de hotarare pe aceasta tema nu s-a concretizat, ramanand doar un punct pe ordinea de zi propusa, care nu s-a concretizat insa in hotarare. De dragul discutiei, pomenim ca acesta prevedea impozite majorate cu pana la 500% pentru proprietatile neingrijite, in functie de punctajul obtinut in urma unei evaluari de specialitate si prin aplicarea unei grile aprobate, de asemenea, in Consiliul Local. In sens larg, prin proprietate neingrijita s-ar intelege, in cazul terenurilor, suprafetele nesalubrizate (vegetatie abundenta sau deseuri depozitate de toate tipurile: moloz, deseuri municipale, vegetale, cadavre de animale etc.), respectiv cele neimprejmuite sau imprejmuite necorespunzator (cu gard deteriorat in proportie de 50% sau lipsa panourilor de gard). In privinta cladirilor, s-ar califica in categoria proprietatilor neingrijite cele cu fatada degradata, acoperis dezafectat sau lipsa, deseuri depozitate in interiorul cladirii si/sau pereti lipsa sau deteriorati.
{gallery}proprietati abandonate 1{/gallery}
Conform proiectului de hotarare amintit, supraimpozitarea cu 500% ar urma sa fie aplicata pentru punctaj intre 31 - 40 puncte, in conditiile in care, conform criteriilor, se acorda 20 de puncte pentru crapaturi de dimensiuni mari, structura slabita si/sau deformata, elemente componente ale structurii verticale lipsa partial sau total, pereti inclinati / prabusiti, cladire ruina, iar cate 10 puncte pentru tencuiala sau zugraveala degradata peste 50% din suprafata, elemente de tamplarie/tinichigerie care lipsesc, portiuni de tencuiala/elemente decorative ce se desprind, acoperis degradat in proportie de peste 50%, cosuri de fum si/sau lucarne lipsa partial sau total si alte asemenea degradari majore.
Fiecare caz in parte
Si mai interesant este ca, potrivit unui raspuns privind acest subiect, solicitat Primariei Ploiesti in primavara acestui an, responsabilii din administratia locala au precizat, pentru Telegrama, ca, dupa un intreg proces de identificare, notificare si pasuire a proprietarilor, urmeaza initierea de proiecte de hotarare individuale privind majorarea impozitului cu 500% pentru fiecare imobil in parte. Asta in conditiile in care a durat mai bine de un si jumatate sa avem un proiect de hotarare pentru punerea in acord a unor reglementari, si acela disparut de pe ordinea de zi cand, in sfarsit, a fost gata.
Potrivit aceluiasi raspuns inaintat catre Telegrama, reprezentantii Primariei Ploiesti au aratat ca, "in urma verificarilor efectuate in cursul anului 2016 pentru identificarea imobilelor (terenuri si / sau cladiri) neingrijite in intravilanul municipiului Ploiesti au fost transmise 89 de notificari catre proprietarii acestora, dintre care 33 pentru cladiri neingrijite, 34 pentru terenuri insalubre si 22 pentru imobile (atat teren, cat si cladire) neingrijite. Pentru anul 2016, la nivelul municipiului Ploiesti, impozitul pe cladirile si/sau terenurile neingrijite nu a fost majorat cu 500% intrucat, potrivit legii, proprietarul a avut ca perioada de gratie intregul an 2016 pentru a remedia situatia".
{gallery}proprietati abandonate 2{/gallery}
Autoritatile locale au mai mentionat ca "la sfarsitul anului fiscal 2016, la o noua verificare, s-a constatat ca un numar de 28 de proprietari dintre cei notificati, care au luat la cunostinta despre cele dispuse, nu au dus la indeplinire masurile de salubrizare teren/reabilitare/renovare/punere in siguranta cladire, dupa caz. Dintre cele 28 de proprietati, 4 imobile (2 cladiri, 1 teren, 2 - teren si cladire), incadrate ca neingrijite, au fost instrainate in cursul anului 2016, iar trei proprietari ai acestor imobile sunt scutiti integral de la plata impozitului. Pentru imobilele care au fost instrainate in cursul anului fiscal in care s-a facut identificarea proprietatilor ca fiind neingrijite se va relua procedura de notificare a noilor proprietari".
Potrivit reglementarilor in vigoare, "daca dupa expirarea termenului acordat in notificare Comisia mixta a constatat ca proprietarul nu a efectuat lucrarile de intretinere/ingrijire necesare, se incheie o nota de constatare. (...) Notele de constatare au fost intocmite in perioada decembrie 205 - ianuarie 2017. Comisia va transmite Serviciului Public Finante Locale Ploiesti intreaga documentatie, (...) in vederea initierii proiectelor de hotarare privind impozitul majorat cu 500%. Hotararea are caracter individual", se mai arata in raspunsul transmis de Primaria Ploiesti.
De ce proprietarii nu au dat in branci, pana acum, sa rezolve problema. "Cetatenilor care detin proprietati neingrijite Politia Locala Ploiesti le poate aplica sanctiuni contraventionale in conformitate cu HCL nr. 228/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor masuri de gospodarire a municipiului Ploiesti, cuprinse intre 500 si 1.500 de lei pentru persoanele fizice si intre 1.000 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice", pentru neintretinerea fatadelor, neluarea masurilor de salubrizare si imprejumuire si nesemnalizarea si neimprejmuirea cladirilor care nu mai prezinta siguranta in exploatare. Este lesne de inteles ca oricare dintre aceste interventii inseamna, de obicei, o cheltuiala mai mare decat amenda in sine, daca aceasta ar fi aplicata vreodata, plus niste bataie de cap.
De neinteles
Ce nu mai este chiar asa limpede este modul in care se bat cap in cap, pe de-o parte, procedurile invocate, cu cateva luni in urma, de Primaria Ploiesti, in raspunsul oficial transmis pe adresa redactiei, si necesitatea adoptarii unei noi hotarari de Consiliu Local, pentru modificarea unui regulament in vigoare, dar care nu au fost aplicat niciodata, dintr-un motiv care ne scapa. Imposibil de explicat este si modul in care administratia locala prefera sa stea cu niste ruine mizerabile sau terenuri transformate in gropi de gunoi, raspandite prin tot orasul, cand ar putea rezolva problema rapid, fara costuri, ba chiar castigand din asta bani frumosi. SursaMotiunea, in linie dreapta: a fost stabilita ziua cea mare
S-a luat o decizie privind motiunea de cenzura depusa de membrii Partidului National Liberal. Hotara...

Spitalul de Arsi - lasat in voia sortii? Dan Tudorache, la ora adevarului EXCLUSIV
Seria interviurilor PSnews.ro cu primarii din Bucuresti a continuat marti, avandu-l ca invitat pe Da...

Dragnea sta ca pe ace: i-a chemat la ordin pe parlamentarii PSD
Liviu Dragnea, presedintele PSD, i-a chemat la ordin pe parlamentarii partidului sau ce fac parte di...

Srebrenica, razbunata dupa 22 de ani: Ratko Mladic, condamnat PE VIATA
Ratko Mladic, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, urmeaza sa isi petreaca viata in inchisoa...

"Ciolos, carte perdanta pentru PNL!". Detalii incendiare de la liberalul care l-a vrut inlaturat EXCLUSIV
Un deputat liberal a aruncat o informatie exploziva, miercuri dimineata, in spatiul public. Mai exac...


Liviu Pop vrea sa opreasca exodul absolventilor. Ce-i asteapta pe studenti
Ministrul Educatiei Liviu Pop a parafat si semnat un document care ar putea schimba planurile multor...

Ministrul Daea si-a iesit din fire. REACTIE furtunoasa in sedinta de Guvern
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o reactie furtunoasa, miercuri, in sedinta de Guvern. Ast...

Daniel Zamfir, lovitura grea impotriva IFN-urilor: Un nou pas spre eliminarea abuzurilor!
Daniel Zamfir – senator al Partidului National Liberal (PNL) si presedintele Comisiei economic...

Comisia Europeana deja incrunta spranceana la Romania din cauza deficitului bugetar
Comisia Europeana (CE) deja incrunta spranceana la adresa Romaniei din cauza perspectivelor legate d...

Subteranele motiunii. Dan Barna arata de unde ar putea veni lozul castigator EXCLUSIV
Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a fost invitatul interviurilor video PSnews.ro de m...