Tudose considera ca unele manifestatii sunt justificate, altele provocate | Presedintele Iohannis participa la Summitul Parteneriatului Estic | Salarii de boieri si sporuri pentru "conditii vatamatoare", la APIA Alba. Venitul directorului: 11.942 de lei | Agenda culturala | Astazi: FC Botosani- CS Universitatea Craiova | Un mare hipermarket din Botosani anunta ieftinirea oualelor, pe fondul scandalului privind preturile artificale | FOTO Un botosanean si-a parcat masina pe strada, dar a gasit-o scrisa cu un spray de vopsea | Seful Institutului Seismologic Timisoara: Cutremurele din Banat sunt total imprevizibile, dar nu sunt distrugatoare | Subiectele zilei: Stela Popescu, momente vesele si triste;Cruzime, abuzuri, tortura! Romania risca ancheta UE cu privire la exportul cu animale vii;PSD si jivinele capitaliste | Der Spiegel: Germania, democratia si lumea - Sfarsitul sfarsitului istoriei | NYT: S-ar putea ca esecul Angelei Merkel sa fie exact ce are nevoie Europa | VIDEO Un panou imens in Times Square cere sprijin pentru destituirea lui Trump/ Publicitatea l-a costat pe democratul Steyer 20 de milioane de dolari | Presedintele Iohannis participa la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles | O "ARtfel" de expozitie AGERPRES, de vineri la Palatul Sutu | Columbia: "Anglia", numarul doi din Clanul Golfului, a fost ucis intr-o operatiune a fortelor de securitate | Opt barbati, care pretind a fi nord-coreeni, gasiti pe o barca esuata in nordul Japoniei | DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Bratianu | DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coanda | DESTINATII DE WEEKEND - sfarsit de saptamana in Bucuresti (evenimente culturale) | Erdogan merge la Atena. Va fi prima vizita in Grecia a unui presedinte turc in ultimii 65 de ani |
Stiri din Romania

Editorii avertizeaza ca proiectul de Lege a manualului scolar intra in conflict cu legile concurentei

Revenirea la Manualul Unic in invatamantul romanesc ameninta nu doar sistemul de invatamant din tara, dar si legislatia care reglementeaza libera concurenta a bunurilor si serviciilor, avertizeaza un comunicat al Uniunii Editorilor din Romania. "Consiliul Concurentei avertizeaza, intr-un raspuns adresat Uniunii Editorilor din Romania (UER), ca Din acest punct de vedere, MEN nu a putut demonstra ca pe piata manualelor avem de-a face cu un esec. Intarzierea cu care copiii primesc manuale scolare in fiecare an este cauzata, in primul rand, de nerespectarea termenelor de licitatie din partea MEN. Cu alte cuvinte, deficientele din piata sunt cauzate tocmai de actorul care vrea sa distruga piata", se arata in comunicatul citat.
Potrivit UER, Consiliul Concurentei mentioneaza ca exista situatii exceptionale cand statul poate recurge la incredintarea directa -- acolo unde nu exista ofertanti pentru anumite manuale sau pe o perioada scurta de timp, de un an, pentru intreaga piata, pentru eliminarea deficientelor din sistem. "Solutiile sugerate de catre Consiliul Concurentei sunt deci temporare si partiale. Din pacate, MEN a ales sa ofere intreaga piata, pentru totdeauna, unei singure edituri -- EDP fara sa dovedeasca esecul pietei manualelor alternative! Ne intrebam din nou, de ce atata graba in a distruge intreaga piata a manualelor? Cine are de castigat? A treia observatie a Consiliului Concurentei mentioneaza un pret maximal pe care MEN sa il ofere editurilor, care sa fie stabilit in functie de preturile practicate pe piata. In acest fel, concurenta va fi indreptata catre calitate, nu catre pretul cel mai mic", potrivit comunicatului de presa.
"Consiliul Concurentei arata foarte clar ca ministrul Liviu Pop ignora problemele reale din sistemul de invatamant si alege sa distruga piata manualelor scolare printr-o masura aflata acum in afara legii. Ne rezervam dreptul de a ne apara pe cale juridica impotriva acestui abuz. Suntem ingrijorati ca, din cauza acestui demers nelegal, elevii sunt cei mai afectati, pentru ca nu pot primi manualele atat de importante pentru dezvoltarea lor, iar profesorii nu le pot oferi suportul de calitate de care acestia au nevoie", a aratat Polixeniu Anghel, directorul executiv UER.
Editorii il acuza pe ministrul Educatiei ca vehiculeaza, in spatiul public, informatii false, cum ar fi cea conform careia "piata manualelor alternative este de 100 de milioane de euro anual". "Aceasta afirmatie este falsa si a fost preluata la fel si de unii dintre sustinatorii proiectului de lege a manualului scolar. In realitate, MEN nu a achizitionat niciodata manuale noi sau retiparite cu o valoare totala mai mare de 8 milioane de euro pe an. Comparativ, pretul de achizitie al unui kilometru de autostrada, pe traseul A3 Rasnov-Cristian, se ridica, potrivit presei, la circa 10 milioane de euro! MEN cumpara anual manuale pentru inlocuirea celor care sunt deteriorate, in conformitate cu necesarul solicitat de inspectorate, dar nu mai mult de 10% din numarul total al manualelor aflate in circulatie in scoli, sau manuale noi, atunci cand se schimba programa si se organizeaza licitatii publice (cum a fost cazul manualelor de clasa a V-a anul acesta). Daca ministrul educatiei afirma ca Ministerul Educatiei aloca si cheltuieste 100 milioane de EURO anual pentru manuale, ar fi de dorit ca mass-media sa intrebe Ministerul unde se duce diferenta de bani?", mai spun editorii, in opinia carora Ministrul Educatiei manipuleaza opinia publica, jignind cei mai buni autori de manuale. "Atunci cand domnul ministru sau orice alta persoana se refera la cei implicati in publicarea de manuale cu sintagma ii include aici si pe profesorii si invatatorii care sunt autori, dar si angajati ai Ministerului Educatiei, care predau la catedra", mai spun editorii.
"Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a prezentat saptamana trecuta, pe pagina sa de Facebook, nu pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei (?!), o schita a proiectului de lege privind manualul scolar promitand ca va fi prezentata in sedinta de guvern din aceasta saptamana. Ca raspuns la abuzurile venite din partea conducerii MEN, UER a depus scrisori in atentia conducerii Senatului si Camerei Deputatilor pentru organizarea de urgenta a unei mese rotunde in care sa se discute despre impactul Manualului Unic asupra sistemului de invatamant", mai spun reprezentantii editorilor. Sursa"Sezatoare dobrogeana" la Scoala nr. 28 "Dan Barbilian"
Scoala nr. 28 „Dan Barbilian” din Constanta marcheaza Centenarul 2018 printr-un proiect ...

Scoala Gimnaziala nr. 7 "Remus Opreanu" din Constanta, premiata la Play Energy 2017
Scoala Gimnaziala nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanta a castigat premiul intai la concur...

Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu", scoala europeana prin valori locale
Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu” din Medgidia confirma ca este o scoala europeana. Ast...

"Suntem de nota 10!". Elevii de la Mosneni si-au proiectat singuri parcul din localitate
Elevii din clasele de gimnaziu ale Scolii Gimnaziale „Nicole Iorga” din Mosneni au acum ...

La bacalaureat cu ministrul!
Nu stiu altii cum sunt, insa eu unul, de cate ori aud trilul acesta nostalgic cu "scoala de pe vreme...


S-a dat startul Festivalului de Film Francez la Constanta
Cea de-a XXI-a editie a Festivalului de Film Francez se va desfasura, anul acesta, in perioada 16 - ...

Manifest pentru refuzul unei obsesii moderne
"Cum putem masura rezultatele?" Intrebarea ma ia prin surprindere - ma aflu la o intalnire de prezen...

Toti elevii si profesorii de la Liceul "Nicolae Balcescu" se imbraca in portul popular
Ziua Dobrogei va fi o zi de sarbatoare in acest an pentru elevii si profesorii Liceului Teoretic ...

Profesorii de la Liceul "George Calinescu" invata cum sa ajute elevii afectati de violenta domestica
25 de profesori din cadrul Liceului Teoretic „George Calinescu” au participat, saptamana...

Pensiile a 3.000 de profesori constanteni, in pericol. Vinovati ar fi fostii inspectori Gabriela Bucovala si Raducu Popescu
Aproximativ 3.000 de profesori s-ar putea trezi ca nu le este recunoscuta la pensie o parte din vech...